Noul cuantum al salariului minim pe economie, intrat in vigoare de la 1 ianuarie, va influenta in mod direct si salariile din Combinat, salariul minim de la nivel de unitate in cazul unui muncitor necalificat urmand sa creasca automat de la 488 de lei la 500 de lei.

Majorarea salariului minim pe economie incepand de la 1 ianuarie de la 440 de lei la 500 de lei va conduce la majorari salariale pe platforma siderurgica. Salariul minim al unui muncitor necalificat va creste de la 488 de lei, cat era la sfarsitul anului trecut, la 500 de lei. Numarul siderurgistilor ale caror venituri se vor majora ca urmare a acestei cresteri este diferit din punctul de vedere al reprezentantilor principalelor organizatii sindicale, respectiv FSS Metarom Galati si Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS).

Prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, ne-a declarat ca doar aproximativ 350 de siderugisti, majoritatea muncitori necalificati si tineri ingineri, vor castiga mai multi bani de la 1 ianuarie in urma cresterii salariului minim pe economie. "Nu toate salariile se vor majora de la 1 ianuarie ca urmare a intrarii in vigoare a noului salariu minim pe economie. Vor beneficia de majorari salariale aproximativ 350 de salariati", ne-a mai precizat prim-vicepresedintele Adrian Adascalitei.

Presedintele SSS, Gheorghe Tiber, sustine ca toate salariile de incadrare ale angajatilor Combinatului vor trebui sa creasca automat cu acelasi procent cu care a fost majorat salariul minim pe economie. "Toate salariile vor trebui sa se majoreze in mod automat, iar salariul minim la nivel de Combinat al unui muncitor necalificat va creste de la 488 de lei la 500 de lei. In functie de acest nou cuantum al salariului se vor aplica coeficientii de ierarhizare, stabiliti prin Contractul Colectiv de Munca, ceea ce va conduce la o majorare cuprinsa intre 12 lei in cazul muncitorilor necalificati incadrati cu clasa 1 si 36 de lei in cazul personalului incadrat cu clasa 2.

Conducerea Combinatului trebuie sa respecte legea, iar Sindicatul Solidaritatea va solicita majorarea cu 150 de lei a salariului minim de 500 de lei", a precizat Gheorghe Tiber. Ramane de vazut cati dintre siderurgisti vor primi mai multi bani ca urmare a majorarii salariului minim pe economie si cu cat le vor creste in mod efectiv castigurile.

In timp ce castigurile vor creste ca urmare a noului salariu minim pe economie, sindicalistii si reprezentantii administratiei vor negocia majorarea salariala aferenta anului 2008 de care vor beneficia toti siderurgistii.