Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica Constanta in primele zece luni ale anului in curs majoritatea indicatorilor economiei judetului au evoluat peste nivelul de anul trecut. Daca industria, exportul, importul, traficul de marfuri prin Portul Constanta si rata somajului au avut o evolutie buna in acest an fata de perioada similara a anului trecut, indicatorii din turism au avut cea mai slaba evolutie din ultimii ani.
In perioada ianuarie - octombrie 2006, productia industriala a judetului Constanta a inregistrat o crestere de aproape 5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. In luna octombrie a acestui an a crescut cu aproximativ 13 procente fata de luna precedenta si de doua ori fata de luna octombrie a anului trecut. Decalajul mare din luna octombrie a acestui an fata de aceeasi luna a anului trecut se explica nu atat prin cresterea productiei cat mai ales prin faptul ca in octombrie 2005, productia industriala a fost la un nivel foarte scazut ca urmare a opririi mai multor instalatii de capacitate mare pentru reviziile anuale, pana in luna octombrie a acestui an aceste opriri inca nu avusesera loc. Pe sectoarele mari ale industriei (extractiva, prelucratoare, energie electrica si termica, gaze si apa) productia a crescut in primele zece luni ale acestui an fata de perioada similara anului trecut cu doar un procent, cifra de afaceri, insa, a scazut, in perioada ianuarie - octombrie 2006, cu 3% fata de aceeasi perioada a anului 2005. De asemenea, potrivit Directiei Judetene de Statistica, anul acesta, o evolutie buna a avut-o si castigul salarial mediu brut si net pe salariat, care s-a situat in luna ocotmbrie la valoarea de 1188 lei si respectiv 897 lei, cu 18% si 16,3% peste nivelul lunii ocotmbrie a anului precedent.
Turismul, cel mai slab domeniu in acest an

In ceea ce priveste indicatorii din turism, acestia au fost in perioada ianuarie - octombrie 2006 in cadere libera, fiind printre cei mai slabi din ultimii ani, unul dintre motivele acestui declin fiind si scandalul iscat la inceputul acestui an cu privire la licitatiile pentru achizitionarea plajelor. Astfel, numarul turistilor sositi pe parcursul acestui an in judetul Constanta a scazut fata de anul trecut cu 18000 de persoane, fiind inregistrat in 2006 un numar de 778000 persoane. Dintre acestia, au fost inregistrate aproximativ 79000 de persoane, cu 26000 de persoane mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut, detinand o pondere de 10,2% din totalul turistilor. De asemenea, preturile de consum au crescut in luna ocotmbrie a acestui an cu aproape 3% fata de anul trecut, cele mai importante cresteri de preturi inregistrandu-se la gaze, cu 23,1%, la zahar, cu 32,2%, tigari, cu 27,2% si apa-canal-salubritate, cu o crestere de aproape 17 procente, toate aceste produse si servicii detinand o pondere de 10% din cheltuielile de consum ale populatiei.