Romania poate sa mai planteze 2.800 de hectare cu vita-de-vie ca sa acopere suprafata totala de 240.000 de hectare pe care o poate detine dupa integrarea in UE, potrivit directorului general al Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV), citat de NewsIn. Cei care vor vrea sa planteze vita-de-vie, in limita celor 2.800 de hectare, si sa comercializeze vinul vor putea face acest lucru doar daca detin autorizatie.
Exceptie fac doar cei care au o suprafata de sub 1.000 de metri patrati, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii. Potrivit unui ordin al ministerului, la obtinerea autorizatiei de plantare a unei noi generatii de vita-de-vie, anumite categorii de persoane au prioritate. Printre acestia se numara tinerii care se stabilesc in mediul rural sau persoane care au varsta pana in 50 de ani, cu experienta in domeniul viticol.
In acest caz, autorizatia este valabila pentru doua campanii agricole si se anuleaza daca vita-de-vie nu este plantata. Autorizatia, care este valabila opt campanii agricole, se acorda cu conditia ca proprietarul sa demonstreze ca a defrisat o suprafata echivalenta cu suprafata viticola pe care vrea sa o replanteze. (S.N.)