Craiovenii vor primi din acest an ajutoarele sociale pentru încalzire pe baza de adeverinta de salariat.  În comparatie cu anii trecuti, craiovenii care vor beneficia de ajutoare de încalzire, în perioada 1 noiembrie 2008 - 31 martie 2009, trebuie sa aduca si acte doveditoare privind veniturile familiei din luna anterioara depunerii dosarului. Pe lânga cererea-tip, declaratia pe proprie raspundere, copiile dupa actele de identitate si cele de proprietate, posibilii beneficiari trebuie sa anexeze si adeverinta de salariat, din care sa reiasa salariul net pe luna anterioara întocmirii dosarului, în care în mod obligatoriu sa se specifice daca primesc sau nu tichete de masa. Pensionarii vor face dovada veniturilor cu cuponul de pensii, iar minorii, cu cel de alocatie. „Desi OUG nr. 5/2003, care reglementeaza acordarea ajutoarelor de încalzire pentru populatie, nu prevede cererea actelor doveditoare privind veniturile unei familii, noi am solicitat acest lucru pentru a înlatura orice posibilitate de frauda. S-a întâmplat în anii trecuti ca unele cereri sa fie respinse, pentru ca s-au descoperit declaratii false. Daca banii au fost deja dati, recuperarea lor s-a facut mai greu. La nivelul altor localitati, actele care dovedesc venitul s-au cerut înca din anii trecuti“, a precizat Gabriel Danciu, sef birou Alocatii de tip familial, indemnizatii, subventii caldura din cadrul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala Craiova. Acesta a mai spus ca în Craiova actiunea a fost deja demarata, în sensul ca au fost tiparite cererile-tip si declaratiile pe proprie raspundere, pe care craiovenii le vor putea ridica de saptamâna viitoare de la sediul directiei. Pentru început se vor primi dosarele de la persoanele care îsi încalzesc locuinta cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, spre sfârsitul lunii septembrie, cererile celor cu gaze naturale, iar în octombrie, cele pentru energia termica.  
Cu o mâna da, cu alta ia Conform proiectului de hotarâre aflat în dezbatere pe pagina de internet a Ministerului Muncii, ajutoarele de încalzire pentru populatie ar putea ajunge la 1,46 miliarde de lei. Suma este cu 384,1 milioane de lei mai mare decât cea alocata în perioada noiembrie 2007 - martie 2008 si ar viza mai multe persoane decât în anii trecuti. Numai ca mult trâmbitata majorare a pensiilor si marirea salariului mediu vor face ca unele gospodarii sa fie private de aceste subventii. Modificarile s-au facut la sumele acordate, dar plafonul a ramas acelasi ca în iarna trecuta, tot 615 lei pentru o persoana. „Din experienta anilor trecuti, numarul de solicitari scade de la an la an. Si în acest an ne asteptam la o astfel de scadere, date fiind modificarile salariale si ale pensiilor. Este adevarat ca, în momentul în care depun dosarele, beneficiarii trebuie sa certifice venitul net per persoana din luna anterioara, dar pe parcurs, ei trebuie sa anunte modificarile veniturilor si vor fi scosi de pe listele noastre“, a spus Gabriel Danciu. Subventiile alocate familiilor care au un venit net mediu lunar mai mic de 155 de lei se vor compensa cu 90%. În cazul celor cu un venit mediu mai mare, factura la energia termica va fi acoperita în proportie de 10% din contravaloarea ei. Compensarea se va rotunji cu înca 10% în cazul persoanelor care primesc ajutor social si în situatia în care o familie este constituita dintr-o singura persoana. Spre exemplu, în cazul unei familii formate dintr-o singura persoana, cu o pensie de 400 de lei, compensarea va fi de 40%, la care se adauga 10%. Pentru consumatorii de gaze naturale, cresterea ajutoarelor pentru încalzire se va face în doua etape, noiembrie - decembrie 2008 si ianuarie - martie 2009. Familiile cele mai sarace urmeaza sa primeasca în prima transa 275 de lei, iar în anul viitor, 303 lei. 
Un brat de lemne 
În Craiova, aproape 2.500 de familii vor primi subventii pentru încalzirea cu lemne, carbuni si alti combustibili petrolieri. Suma alocata fiecarei familii sarace care se încalzeste cu lemne în sezonul rece ar urma sa creasca de la 50 la 54 de lei, iar pentru beneficiarii de ajutor social, de la 54 la 58 de lei. Un calcul simplu arata ca banii primiti nu acopera nici un sfert din contravaloarea unui metru cub de lemne, care pe piata neagra se vinde cu 300-350 de lei. „Eu dau pe o caruta de lemne 300 de lei, mai mult de jumatate din pensie, iar iarna consum asa, cu economie, doua carute. Cu banii primiti platesc un brat, doua de lemne. Vai de noi! Creste pensia, da’ se maresc toate preturile. Îi iau ca sa am de pâine pe o saptamâna, doua“, a spus Gheorghe Draghici, din Cernele. Trebuie precizat ca pentru familiile care îsi încalzesc locuintele cu lemne nu sunt necesare actele doveditoare privind veniturile.