Comisia de Supraveghere a Asigurarilor s-a gandit sa ceara companiilor de resort, pana la integrarea Romaniei in UE, majorarea capitalului social. Adica, 100 de miliarde de lei, capital minim pentru o firma de asigurari.

Mai multe companii de asigurare isi vor da duhul pana la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana din cauza faptului ca asiguratorii vor trebui sa-si majoreze capitalul social. Pentru ca in 2007 piata interna sa faca fata concurentei din UE, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pregateste o norma prin care in trei etape capitalul minim al fiecarei societati va trebui sa depaseasca cel putin 100 de miliarde de lei, potrvit presedintelui CSA, Nicolae Crisan. De altfel, din cele 46 de societati de asigurare, conform ultimului raport CSA, la sfarsitul lui 2003 doar 11 companii aveau un capital social de peste 100 de miliarde de lei.

40 de miliarde de lei pentru inceput

Potrivit acestui proiect de norma a CSA, prima etapa ar urma sa aiba loc pana la jumatatea anului viitor, respectiv la 30.06.2005, iar capitalul minim al companiilor sa ajunga la 40 de miliarde de lei pentru cele care practica asigurari generale, exclusiv asigurari obligatorii. Mai mult decat atat, pentru asiguratorii care practica asigurari generale, inclusiv asigurari obligatorii, capitalul social minim este prevazut la 65 de miliarde de lei si la 60 de miliarde de lei pentru cei care incheie asigurari de viata.
Dupa care, la sfarsitul anului viitor, capitalul minim va trebui sa atinga 6,5 milioane de lei noi (echivalentul a 65 de miliarde de lei actuali) pentru asigurari generale, exclusiv asigurari obligatorii.
Tot la finele lui 2005, cei care practica asigurari generale trebuie sa-si majoreze capitalul minim pana la 10 milioane de lei noi (echivalentul a 100 de miliarde de lei actuali), iar cei care asigura vieti sa atinga acelasi nivel.
Proiectul de norma CSA mai prevede ca pana la 30.06.2006 capitalul minim al operatorilor de pe piata asigurarilor generale, exclusiv asigurari obligatorii, sa creasca la 10 milioane de lei noi si la 15 milioane de lei noi pentru cei care subscriu toate primele ce intra la capitolul asigurari generale.
Acelasi nivel de 15 milioane de lei denominati va trebui atins si de cei care incheie asigurari de viata.