Doljenii vor primi subventie pentru 39 de litri de motorina la hectar, aproape dublu fata de cat fusese anuntat initial. Potrivit unei decizii ministeriale, Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj vor elibera adeverinte pentru motorina conform cantitatilor aprobate pentru fiecare beneficiar, in procent de alocare de 100%. Masura se aplica si beneficiarilor care au primit initial adeverinte pentru cantitati reprezentand 57,58% din cantitatea aprobata, carora li se vor elibera noi adeverinte. "Fermierii carora le-am eliberat deja adeverinte pentru motorina pot reveni cu cererea tip, vizata de primarie, pentru diferenta de 17 litri la hectar. Cei care vin de astazi (miercuri - n.r.) solicita 39 de litri la hectar", a declarat Aurel Calin, directorul executiv al DADR Dolj. Acesta a explicat ca pana acum Directia a fost nevoita sa elibere adeverinte doar pentru 22 de litri de motorina la hectar, deoarece cantitatea de carburant alocata initial judetului Dolj pentru infiintarea culturilor din primavara acestui an este de 4.699.970 de litri, care ar fi ajuns doar pentru o suprafata de aproximativ 120.000 de hectare. Si cum judetul are o suprafata agricola de 224.481 de hectare, s-a decis sa se dea procentual. "Pana acum au solicitat aceasta subventie 1.886 de persoane, pentru o suprafata de 40.087 de hectare. Numarul de adeverinte eliberate se ridica la 2.240, pentru 881.932 de litri", a precizat Aurel Calin. Fermierii pot solicita sprijinul pentru motorina subventionata pana la 30 aprilie.

Cine beneficiazade subventie

Potrivit legislatiei in vigoare, se acorda sprijin financiar pentru subventionarea pretului motorinei in cuantum de 1 leu/litru, aferent unei cantitati de 39 litri/hectar pentru suprafete de minimum un hectar. Carburantul poate fi achizitionata prin intermediul adeverintelor eliberate de DADR, beneficiarii fiind persoanele fizice si juridice care infiinteaza culturi in teren arabil.
Sprijinul financiar se acorda in baza unei cereri insotite de o copie a buletinului de identitate, pentru persoanele fizice, sau dupa certificatul de inregistrare, pentru persoanele juridice. Solicitantii mai trebuie sa aiba adeverinta eliberata de primarie conform inscrisurilor din Registrul agricol, cu suprafata de teren pe care o exploateaza.