La jumatatea saptamanii trecute, agentia de rating Moody’s a imbunatatit cu doua trepte nivelul riscului de tara acordat Romaniei. Astfel, pentru imprumuturile externe contractate pe termen lung de tara noastra riscul de tara se situeaza la nivelul Ba1, fata de Ba3, cu numai o treapta inaintea nivelului pe care investitorii il pot considera acceptabil.

Potrivit agentiei Moody’s, perspectiva de imbunatatire a ratingului este pozitiva, iar pentru celelalte categorii evaluate perspectivele sunt, de asemenea, pozitive.
“Decizia Moody’s arata increderea mediului financiar extern in perspectivele pozitive ale economiei romanesti. Calificativele acordate Romaniei de agentiile de rating Moody’s, Fitch si Standard&Poor’s, sprijinul UE si FMI reprezinta tot atatea semnale de incurajare si de sustinere pentru masurile promovate de Guvern in 2005“, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, imediat dupa anuntarea noului rating de tara acordat de Moody’s.
Conform comunicatului emis de agentie, riscul de tara este actualizat astfel incat, pentru depozite la banci in valuta, noul rating este Ba2, fata de cel vechi B1, pentru imprumuturi locale pe termen lung in valuta noul rating este Ba1 (fata de Ba3), iar pentru imprumuturi locale pe termen lung in moneda locala noul rating este Ba1 (fata de Ba3).

Ce inseamna un rating bun?

Trebuie precizat ca indicatorii pe baza carora se calculeaza ratingul unei tari sunt instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.
Concret, agentiile internationale de rating ofera informatii clare privind bonitatea unui emitent prin acordarea unor calificative acestuia.
Ratingurile sunt simbolizate de literele A si B, urmate de combinatii logice ale acestora cu literele mici a si b. Agentia Moody’s mai utilizeaza in plus si cifrele 1, 2 si 3 pentru obligatiunile cu rating intre Aa si B pentru a defini cu cat mai multa exactitate si finete gradul de risc al respectivelor titluri financiare. Cifra 1 indica cea mai buna pozitie in cadrul grupei respective de rating (spre exemplu Aa1 sau Baa1), iar cifra 3 cea mai slaba (spre exemplu Aa3 sau Ba3). Cei de la Standard & Poor’s folosesc si ei pentru aceleasi motive semnele algebrice “+“ si “-“ cu semnificatii evidente.
Cu alte cuvinte, degeaba politicienii nostri promit in campaniile electorale ca vor aduce investitori straini in Romania daca vor fi alesi. Ei uita sau nu vor sa explice ca investitorii vor veni cu adevarat la noi numai atunci cand riscul de tara este la un nivel acceptat, adica atunci cand agentiile de rating internationale, adevarate barometre pentru mediile de afaceri, dau OK pentru investitii.
In ceea ce priveste argumentele aduse imbunatatirii ratingului de tara, Moody’s aminteste ca Romania a primit statutul de economie de piata functionala din partea Comisiei Europene in octombrie anul trecut, iar Uniunea Europeana si-a reafirmat planul de a admite Romania si Bulgaria in 2007, tratatul de aderare urmand sa fie semnat in aprilie 2005.
Potrivit analistilor Moody’s, progresul in ceea ce priveste integrarea europeana este o recunoastere a evolutiilor pozitive din ultimii ani in domeniul intaririi institutiilor politice si economice din Romania. Sa nu uitam insa ca UE
si-a rezervat dreptul de a utiliza clauzele de salvgardare pentru a amana aderarea celor doua state cu un an, masura neadoptata in cazul tarilor din primul val de extindere si care demonstreaza amploarea reformelor ramase de efectuat.