Adevarul.ro informeaza: A fost inregistrat primul produs alimentar romanesc de calitate europeana. Germania are 100
Romania are, incepand de vineri, 8 aprilie, un produs alimentar cu calitate certificata la nivel european. "Magiunul de prune Topoloveni" a fost inclus in lista celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejata (DOP) si indicatiilor geografice protejate (IGP).
"Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate.
"Magiunul de Topoloveni" este singurul produs alimengtar romanesc ce se incadreaza in limitele UE. In Germania, exista deja 100 de produse inregistrate, in Franta 223, in Ungaria 10 si in Portugalia 127.
Produsele de calitate se incadreaza in 3 categorii: denumiri de origine protejate, in numar de 505, care sunt produse intr-un anumit fel numai de catre localnicii dintr-o anumita zona, indicatii geografice protejate, 465 in total, care isi iau reputatia mai ales de pe urma zonei geografice de unde provin si specialitati traditionale garantate, doar 30 la numar, care au in compozitia lor un ingredient traditional sau sunt produse intr-un mod traditional.