Un proiect de suflet al senatorului Nicolae Moga devine realitate: gazele ajung si in localitatile Costinesti si 23 August.
Locuitorii din sudul judetului Constanta asteapta de zeci de ani să beneficieze de gaze naturale. La Mangalia acest lucru este in proportie de 80% rezolvat, dupa investitia companiei Megaconstruct SA, si incepand de saptamana trecuta, reteaua de gaze naturale se va extinde si in localitatile Costinesti si 23 August. Reteaua va avea o lungime de 88 de kilometri si va ajunge la toate cele 2.500 de imobile din zona, dar si la cei 400 de agenti economici. Va acoperi nu numai Costinesti si 23 August, ci si satele arondate: Schitu, Dulcesti si Mosneni.
Senatorul Nicolae Moga impreuna cu alti parlamentari constanteni, primarii din 23 August si Costinesti si constructorul au participat la inaugurarea lucrarilor de extindere a retelei de gaz catre comunele amintite. In perioada urmatoare se va lucra intens pentru ca magistrala de gaz sa ajunga in cele doua comune, iar apoi la gospodariile oamenilor. "Investitia de baza - conducta de racordare si magistrala mare - prin care gazul bulgaresc a ajuns in Romania a facut-o Transgazul, iar pentru lucrarile de extindere a retelei am gasit un investitor privat care este dispus sa bage banii proprii, care nu sunt putini si pe care si-i va recupera ulterior. Este un proiect de suflet care a fost pus in practica acum un an si ceva si continua acum cu 23 August si Costinesti", a declarat Moga. Senatorul a explicat si ca au fost pregatite studii de fezabilitate pentru extinderea retelei de gaz si in localitatile 2 Mai, Vama Veche, Limanu si Cogealac, care, cel mai probabil, vor fi racordate dupa ce se vor finaliza lucrarile demarate vineri.
Senatorul Nicolae Moga s-a aflat, alaturi de conducerea Megaconstruct SA, la sediile primariilor din Costinesti si 23 August, unde proiectul a fost prezentat consilierilor locali si cetatenilor. Ce inseamna gazele naturale pentru locuitori? "Acest combustibil inseamna civilizatie", a spus senatorul Nicolae Moga. Gazele naturale aduc cel putin trei beneficii importante: facturi mai mici pentru abonati si primarii, impulsioneaza investitiile si protejeaza mediul. Persoanele fizice care se vor racorda la retea vor face economii pe care le vor simti imediat. Oamenii nu vor mai plati 80-90 de lei pe butelie, pentru ca, odata cu folosirea gazului natural la aragaze, costul va ajunge unde la 5-10 lei pe luna, a declarat senatorul Moga. Cei care isi vor monta centrale termice vor avea parte de economii mult mai mari, dar si de un confort sporit si, implicit, de o calitate mai buna a vietii.
Catalin Ivan, directorul general al Megaconstruct SA, a subliniat faptul ca lucrarile se vor termina, cel mai probabil, mai repede de doi ani. Pana in toamna anului viitor, conductele de gaz vor fi "insirate" pe toate strazile celor doua unitati administrative. Urmatorul pas ar fi ca locuitorii sa-si poata bransa locuintele la reteaua de gaz natural, care le va putea oferi un confort sporit. In felul acesta, costurile privind incalzirea si pretul combustibilului folosit pentru gatit vor scadea cu aproximativ 40%, conform unor calcule facute de reprezentantii Primariei Mangalia, care sunt primii beneficiari ai magistralei de gaz ce vine de la bulgari si care a fost extinsa catre localitatile romanesti la insistentele senatorului Nicolae Moga. Acum trei ani, parlamentarul constantean a inceput discutiile cu partea bulgara si astazi putem spune ca, in municipiul Mangalia si orasul Negru Voda, "butelia ingropata functioneaza", dupa cum a spus primarul Mangaliei, Cristian Radu.