Anul acesta, romanii vor putea sa cumpere produse din magazine certificate cu marca Pro Q. Aceasta va insemna garantia ca produsele din respectivul magazin nu sunt false. Initiativa apartine reprezentantilor asociatiilor pentru combaterea contrafacerilor care spun ca aproximativ 60% din produsele vandute pe piata romaneasca sunt contrafacute.
Dar ce inseamna de fapt acest marcaj. In prezent, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Produselor si Serviciilor din Romania (ANPCPPSR) lucreaza la Programul "Punctul Verde - Pro Q", care permite eliberarea Certificatului de Utilizare a Marcii Programului, in conformitate cu normele si standardele comunitare.
Trebuie spus ca realizarea acestui proiect este o consecinta directa a aparitiei si valorificarii pe piata romaneasca a unor produse si servicii ale caror caracteristici nu se incadreaza in cele mai elementare norme de securitate, igiena, performanta sau originalitate.
"Pro Q inseamna o certificare de original folosita pentru auditarea surselor de provenienta. Cu alte cuvinte, consumatorii vor avea mai multa incredere sa cumpere din magazinele certificate Pro Q", ne-a declarat Gabriel Turcu, presedintele REACT. El a mai spus ca aceasta certificare nu este obligatorie.
Mai trebuie spus ca programul urmareste promovarea, dezvoltarea si alinierea produselor si a serviciilor de pe piata romaneasca la standardele cerute de pietele internationale.
De asemenea, proiectul se axeaza pe conditiile cerute de normele ce reglementeaza protectia consumatorului din legislatia romaneasca, dar si din reglementarile legale din cadrul Uniunii Europene.
Marca "Programul National Punctul Verde - Pro Q" este marca inregistrata la OSIM si se acorda agentilor economici numai in conditiile in care comisiile de evaluare tehnica si licentiere constata o calitate superioara a managementului si a produselor oferite.
Potrivit unui comunicat al ARCC, au fost stabilite 51 de clase de produse pentru care se acorda dreptul de folosinta asupra marcii "Programul Punctul Verde - Pro Q".