Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania au discutat ieri cu ministrii Paul Pacuraru si Varujan Vosganian pe tema salariului minim pe economie aferent anului 2008, fara sa ajunga insa la o intelegere.

Potrivit presedintelui FSS Metarom, Mircea Scantei, liderii confederatiilor sindicale au solicitat celor doi ministri ca in proiectul bugetului de stat pe anul viitor salariul minim pe economie sa fie de 540 de lei, aceasta fiind si ultima solicitare facuta de sindicalisti in cadrul negocierilor purtate cu reprezentantii patronatelor in vederea stabilirii salariului minim aferent anului 2008.

"In proiectul de buget pentru anul 2008 se prevede ca salariul minim pe economie sa fie de 450 de lei, iar liderii confederatiilor sindicale au solicitat in cadrul intalnirii de azi (n.r. - ieri) ca acesta sa aiba valoarea de 540 de lei. Cei doi ministri au afirmat ca vor prezenta propunerea sindicatelor in cadrul sedintei de guvern si vor cere mandat din partea Executivului pentru a discuta din nou cu confederatiile sindicale pe tema salariului minim pe economie, care ar urma sa aiba o valoare cuprinsa intre 500 si 540 de lei si prevazuta in proiectul bugetului de stat pe anul 2008", a precizat presedintele FSS Metarom, Mircea Scantei.

Daca valoarea salariului minim stabilit de Executiv va fi cuprinsa intre 500 si 540 de lei, salariul minim pe economie negociat intre sindicate si patronate ar fi cel putin egal cu cel aprobat de Guvern si implicit mai mare decat ultima oferta a patronatelor, de 480 de lei.

Principalele confederatii sindicale au declansat vinerea trecuta conflictul de munca deoarece nu au ajuns la o intelegere cu patronatele in privinta cuantumului salariului minim aferent anului 2008. "In cadrul discutiilor de luni reprezentantii confederatiilor sindicale au solicitat sa nu se reduca procentele contributiilor la bugetele de stat, asa cum se prevedea in proiectul de buget pentru anul 2008, pentru ca se ajungea la o situatie anormala, ca, de exemplu, contributia la bugetul de somaj sa fie de 0,5% atat in cazul salariatilor, cat si al angajatorilor", a mai precizat Mircea Scantei.

Acesta a mai afirmat ca liderii Cartel Alfa au transmis cate o adresa catre cele doua Camere ale Parlamentului prin care au solicitat sa nu se voteze forma proiectului de buget de stat care prevede contributii reduse la diferite bugete. Sindicalistii doresc ca in anul 2009 salariul minim pe economie sa ajunga la jumatate din valoarea salariului mediu.