Zece investitori au fost inclusi pe lista restrinsa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si anume Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN Amro, a anuntat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Pe aceasta lista nu a fost inclus consortiul Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International, care, la rindul sau, depusese scrisoare de intentie pentru privatizarea BCR. Conform anuntului de privatizare, ofertantii prezenti pe lista restrinsa vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la Camera de Date in vederea realizarii propriilor proceduri de due-diligence. “BCR este o banca solida, extrem de atractiva. Numarul si calitatea bancilor interesate de achizitionarea ei o demonstreaza mai bine decit orice studiu de piata. Sintem perfect constienti de valoarea BCR si, prin urmare, ne vom concentra pe obtinerea unui pret cit mai bun, a unui pret care sa reflecte clar valoarea bancii, si pe asumarea de catre cumparator a unui program de dezvoltare care sa asigure cresterea ulterioara a BCR si dezvoltarea segmentului de piata pe care il are deja”, a declarat Gabriel Zbircea, presedintele AVAS.
Pina in data de 19 septembrie 2005, ora 17,00, investitorii inclusi pe lista restrinsa vor trebui sa depuna ofertele angajante pentru preluarea pachetului majoritar la BCR. Prima etapa a procesului de privatizare a constat in vinzarea directa catre BERD si IFC a unui pachet de 25% plus doua actiuni. in cadrul celei de-a doua etape, 8% din actiunile BCR au fost vindute prin negociere directa Asociatiei Salariatilor BCR.
BCR este cea mai mare banca din Romania, avind active in valoare de peste sase miliarde de euro. Cu 317 filiale si 12.000 angajati, BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din sud-estul Europei. Conform topului celor mai puternice 1.000 de banci din lume, realizat de revista britanica “The Banker”, BCR ocupa locul 332, in crestere cu 40 de locuri fata de ultimul clasament.