Cele mai multe reclamatii primite de conducerea Apaterm din partea galatenilor sunt referitoare la timpul care trece pana cand apa rece devine apa calda. Problema: recircularea. Din cele 121 de retele de distributie a apei existente in municipiul Galati, doar sase au si acest sistem, de recirculare a apei.

Practic, nemultumirea consumatorilor este legata de faptul ca in momentul in care acestia deschid robinetul de apa calda, curge apa rece si sunt nevoiti sa astepte cateva minute bune pana cand aceasta se incalzeste. Oamenii mai reclama ca sunt nevoiti sa plateasca la pret de apa calda apa rece pe care o primesc timp de cateva minute. Situatii de acest gen se intalnesc in aproape tot orasul, problema fiind cunoscuta atat de conducerea Apaterm, cat si de sefii Primariei Galati. Directorul general al Apaterm, George Cubasa, ne-a declarat ca problema legata de recircularea apei dureaza de ani de zile si ea nu va putea fi rezolvata decat atunci cand se vor finaliza lucrarile de modernizare a retelelor de distributie a apei, ceea ce inseamna si asigurarea sistemului de recirculare a apei.

"Nu avem probleme cu furnizarea caldurii, principala problema o avem cu asigurarea recircularii apei. Din cele 121 de retele de distributie a apei existente in municipiul Galati, doar un numar de sase au si acest sistem de recirculare a apei, ceea ce inseamna ca nu exista probleme legate de asigurarea temperaturii apei calde. Pentru a executa lucrari de modernizare a retelelor de distributie sunt necesare fonduri, iar ultimii bani, adica o suma de 3 miliarde de lei vechi, am primit-o anul trecut de la Guvern. De atunci, din pacate, nu am mai primit niciun leu", ne-a declarat directorul general al Apaterm, George Cubasa.

Potrivit aceleiasi surse, pentru executarea lucrarilor de modernizare la toate retelele de distributie din municipiu este necesara suma de 100 de milioane de euro, costul modernizarii unei retele de distributie fiind egal cu cel al modernizarii unui numar de sase puncte termice. "Inainte de Revolutie un procent de 30% din retelele de distributie din Galati aveau si sistem de recirculare a apei. Dupa Revolutie, s-a ajuns ca pana azi procentul sa fie de 10 la suta si asta multumita, daca pot spune asa, celor care au distrus sau au furat retelele de distributie", ne-a mai precizat directorul general al Apaterm, George Cubasa.

Problema legata de recircularea apei a fost abordata si in cadrul ultimei conferinte de presa de catre primarul Dumitru Nicolae, care a declarat ca este nevoie de investitii pentru modernizarea retelelor care fac legatura intre punctele termice si blocuri. In conditiile in care problema semnalata de sute de galateni e cunoscuta de ani intregi, la fel si modul in care poate fi rezolvata, nu se poate spune ca la fel de cunoscuta e si data cand nu vor mai trece minute bune pana cand la robinete va curge adevarata apa calda.