In vederea asumarii obligatiilor asumate prin Tratatul de Aderare, tara noastra trebuie sa-si finalizeze intentiile de a avea un sistem de achizitii publice pe aceeasi linie cu cel stabilit de acquisul comunitar din UE. Asta pentru ca sistemul actual privind achizitiile publice, desi a fost imbunatatit, este inca inadecvat pentru a indeplini cerintele de aderare. De aceea, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a stabilit in ultima sa sedinta ca procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica vor fi verificate de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).
MFP va desemna reprezentanti ce vor participa, ca observatori, la etapele ulterioare publicarii anuntului de incredintare a lucrarilor sau serviciilor, pana la semnarea contractului de achizitie publica.
Potrivit definitiei date de specialisti, termenul de achizitii publice este folosit pentru a descrie obtinerea de munci, stocuri si servicii de catre autoritati publice nationale, regionale sau locale. Sectorul public, utilitatile si alte corpuri specializate ale Guvernului mentionate ca "autoritati contractante" trebuie sa obtina produse si servicii pentru o varietate larga de activitati.

Contractele de servicii de peste 40.000 de euro, verificate

Potrivit ordonantei de urgenta a Executivului, Ministerul Finantelor Publice va verifica procedurile de atribuire a contractelor de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 de euro, a contractelor de servicii sau de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro, precum si procedurile aferente acordurilor-cadru incheiate in vederea atribuirii acestor contracte.
In situatiile exceptionale in care contractul poate fi incheiat fara publicarea prealabila a anuntului de participare, actiunile de verificare vor viza etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere pana la atribuirea si semnarea contractului.

Avize de la MFP cu caracter consultativ

Observatorii desemnati de Ministerul Finantelor vor urmari derularea procedurilor de atribuire a contractelor selectate, vor analiza documentatiile intocmite de catre autoritatea contractanta in scopul atribuirii contractelor, vor elabora rapoarte de activitate pentru fiecare procedura care a fost verificata si vor trimite avize cu caracter consultativ in situatia in care constata situatii neconforme cu legislatia in domeniu. Pe baza avizului consultativ, autoritatea contractanta poate suspenda procesul de atribuire a contractului sau poate modifica ori anula actele care incalca legislatia.
Autoritatile contractante vor fi obligate sa informeze Ministerul Finantelor despre inceperea procedurii de atribuire a contractelor, amenda prevazuta pentru nerespectarea acestei reguli fiind cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de lei (30-50 milioane de lei vechi). Actul normativ aprobat de Guvern va intra in vigoare la 30 iunie 2006.
Printr-un comunicat, Guvernul subliniaza ca noile reguli nu diminueaza rolul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice la promovarea si aplicarea politicii in domeniul achizitiilor publice, ci delimiteaza clar atributiile MFP, referitoare in principal la procedurile de control.