Peste 10.000 de familii din sudul Doljului cultiva pepeni verzi si sunt in aceasta perioada in febra comercializarii productiei. Din cauza crizei financiare, cultivatorii au ajuns sa vanda lubenitele la preturi de nimic.

Pamanturile nisipoase din sudul Olteniei, batute de seceta in zilele toride de vara, au fost in ultimii ani exploatate intens de cultivatori. Din cauza climei calde, cu influente mediteraneene, solurile de aici sunt foarte cautate pentru culturile de pepeni verzi, lubenite - cum le numesc localnicii. In sudul Doljului, la doar 12 kilometri de Dunare, intri in "Patria Lubenitelor": peste tot, pe campuri, aceste plante iubitoare de soare isi arata fructele rotunde sau lunguiete, de un verde sclipicios, zemoase si dulci. Cultivarea lor a devenit ocupatia principala pentru cel putin 10.000 de familii din zona solurilor nisipoase din sudul Doljului: Daneti, Bechet, Calarasi, Dabuleni. Cu 5.000 - 6.000 de hectare cultivate anual, Doljul este polul pepenilor verzi in Romania. Comertul cu lubenite este preferat de localnici si pentru ca aduce profituri imediate, dupa cum explica Vasile Toma, secretarul stiintific al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dabuleni.
"Cheltuielile pentru infiintarea unui hectar de cultura de pepeni verzi se ridica la 8.000 - 10.000 de lei - la culturile prin rasad murcite (acoperite - n.r.) cu folie de polietilena si peste 10.000 de lei - daca se foloseste cultura in tunele si altoirea. Productia poate fi intre 50 si 100 tone/ha, iar profiturile pot fi intre 15.000 si 30.000 lei/ha", spune Toma. Statiunea de cercetare din Dabuleni a creat trei soiuri locale: "Pepenele verde de Dabuleni", "Dulcele de Dabuleni" si "Oltenia". Localnicii s-au specializat in cultura de pepeni si profita de caldura timpurie din "Sahara Olteniei" pentru a iesi pe piata cu lubenitele cat mai devreme. Daca inainte recoltarea se facea in jur de 1 august, acum perioada s-a decalat pentru 10-12 iunie. In plus, acum se obtin culturi de pepeni verzi biologici, prin altoire in "tiuga". Avantajul este ca plantele devin rezistente la boli, fructele sunt mai mari si contin mai mult zahar, iar productia la hectar este cu 20-30% mai mare. Unii localnici au adus chiar altoi din Grecia si Turcia.

Criza la "Rasdaq de Dabuleni"

In acest an, piata lubenitei a fost grav afectata de criza economica. Majoritatea localnicilor isi scot productia la "Drumul Caracalului", la iesirea din Dabuleni. In gluma, piata de acolo a fost numita "Rasdaq de Dabuleni". De fapt, aceasta este organizata ad-hoc. Unii politicieni au promis crearea unei piete de gros, care sa preia productia localnicilor. Nimic insa nu s-a materializat. Cu toate acestea, la iesirea din Dabuleni exista probabil cea mai mare "piata" de pepeni verzi din Romania, care se intinde pe cativa kilometri, de o parte si de alta a drumului. Zeci de tiruri si dube venite din Teleorman, Arges, Giurgiu, Bucuresti, Constanta, Alba, Mures etc. pot fi vazute laolalta cu tractoarele si carutele localnicilor, pline ochi de lubenite. Au venit sa ia marfa de calitate si foarte ieftina. Localnicii au ajuns sa vanda kilogramul cu 0,2 lei, in conditiile in care anul trecut, in aceeasi perioada, erau preturi de cel putin 0,6 lei/kg. "Iesim in pierdere, dar ce sa facem? Anul trecut a fost bine, dar anul acesta a fost prost de tot. Sunt prea multe, oamenii nu mai au bani, nu mai e putere de cumparare", zice Fanica David, din Dabuleni. "Pe aici, lubenita se vinde cu 0,3 lei/kg. Eu o dau cu mai mult, ca o vand departe, in Constanta. Am masina proprie pentru transport", spune, la randul sau, Adrian Gugu, localnic.