Craiovenii care prefera sa cumpere cu cardul ar trebui sa poarte cartea de identitate cu ei. In caz contrar, acestia risca sa nu aiba cu ce plati facturile sau cumparaturile facute.
Febra cumparaturilor pentru Sarbatori a atins apogeul, cu atat mai mult cu cat pregatirile pentru Anul Nou au intrat in linie dreapta. Fie pentru a nu merge cu prea multi bani gheata in aglomeratie (pentru a evita eventuale incidente neplacute), fie pentru a nu plati comision de retragere (majoritatea bancilor nu percep comision pentru plati in magazine), multi craioveni aleg sa-si achite cumparaturile/facturile folosind cardul.
Dupa minute in sir de stat la coada, sunt si persoane care au surpriza de a li se solicita un act de identitate, fapt care poate duce la situatii neplacute in cazul in care portofelul a fost lasat gol pentru ca posesorul sau s-a bazat pe card. In acest caz, craiovenii trebuie insa sa-si pastreze calmul deoarece comerciantii, pentru a impiedica orice tentativa de frauda, pot solicita cartea de identitate.
Comerciantii pot solicita actul de identitate
Acest lucru este stipulat in Regulamentul nr. 6 al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din 11.10.2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile intre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente. "Institutiile acceptate pot stabili prin prevederile contractuale incheiate cu comerciantii acceptati, in cazul nesolicitarii codului PIN de catre POS-ul utilizat, ca identificarea sa se faca si prin solicitarea unui act de identitate al detinatorului", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Judetene Dolj a Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit acestuia, comerciantii pot solicita un act de identitate si in cazul in care valoarea tranzactiilor depaseste o anumita limita stabilita, de asemenea intre comerciant si institutiile acceptate (institutie financiar-bancara sau institutie de credit care ofera comerciantului acceptat servicii de acceptare la plata a cardului in baza unui contract).
Potrivit legilor in vigoare, identitatea utilizatorului cardului se considera a fi verificata prin introducerea codului PIN/autentificarea tranzactiei in mediul 3DSecure sau prin compararea semnaturii de pe chitanta si cea existenta pe aversul instrumentului de plata electronica.