Incepand de ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trecut oficial la tintirea directa a inflatiei si a decis unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a ratei dobanzii efective de sterilizare a Bancii centrale la nivelul de 8,5% pe an. Intrebarea care se pune este cum va fi mai rentabil acum? Sa luam credite in lei sau in valuta?
Aceasta decizie ne spune ca Banca centrala a hotarat eliminarea decalajului dintre rata dobanzii de politica monetara (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piata monetara) si rata dobanzii efective de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piata monetara) prin unificarea acestora la un nivel de 8,5% pe an. Decalajul dintre cei doi indicatori a aparut in pregatirea etapei din aprilie 2005 a procesului de liberalizare a contului de capital. Ultima modificare asupra nivelului dobanzii de politica monetara a avut loc in aprilie, cand rata a scazut cu doua puncte procentuale, la 12,5%, in timp ce dobanda de referinta se situa la 8%.
Potrivit unui comunicat al BNR, care ia in calcul posibile presiuni inflationiste, dar si pentru minimizarea riscului intrarilor de capital cu potential volatil, Consiliul de Administratie al bancii centrale considera ca este in continuare necesara mentinerea unei conduite prudente a politicii monetare.
Analistul economic Daniel Daianu spune ca era obligatorie unificarea celor doua rate ale dobanzilor, si asta pentru ca altfel nu se putea trece la tintirea directa a inflatiei. „Prin unificare, care era inevitabila, se transmite pietelor un semnal ca de-acum incolo Banca Nationala va avea o singura dobanda - cea de interventie“, precizeaza Daianu. El anticipeaza ca dobanda de interventie „nu se va duce mult in sus“ exceptie facand cazul in care vor exista puseuri inflationiste de asa natura incat sa readuca inflatia anuala la 2 cifre. Potrivit analistului economic, aceasta unificare „nu va avea o influenta vizibila asupra dobanzilor la credite si depozite, mai ales pentru ca cele mai multe credite se iau in valuta“.
Alti analisti cred ca BNR a dat tonul la scumpirea creditelor in euro. Tot ei considera insa ca aceste cresteri nu vor fi prea mari. Bancherii spun ca dobanzile la creditele in valuta vor creste cu pana la un procent.

Creditele se vor ieftini

Imediat dupa anuntarea reducerii dobanzii de interventie se asteapta ca bancile sa-si reexamineze atat dobanzile active, cat si pe cele pasive. Scaderea cu 4 puncte procentuale a ratei dobanzii de interventie va conduce la o ieftinire a creditelor luate de la banci.
Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), afirma ca decizia BNR este binevenita si ca asteapta, ca o consecinta imediata, o scadere a leului in raport cu euro.
Referindu-se la efectele asupra creditelor bancare, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne sfatuieste ca, daca avem salariul in euro, sa luam credite in euro, daca avem salariul in lei, sa luam credite in lei.