Agricultura Romaniei a fost incurajata ieri de lordul Bach of Lutterworth, secretar de Stat pentru agricultura durabila si alimentatie in Marea Britanie, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti. El a adresat cuvinte de lauda ministrului de resort, Gheorghe Flutur, subliniind ca tara noastra a facut progrese considerabile in domeniu.
Oficialul englez s-a aratat placut impresionat de modul in care au fost folosite fondurile Sapard. El a dat ca exemplu o ferma de struti din judetul Giurgiu si o fabrica de procesare a carnii din Bucuresti, afaceri dezvoltate din fonduri europene si pe care le-a vizitat in timpul sederii sale in Romania.
Lordul Bach of Lutterworth a spus totusi ca in-tr-adevar mai sunt multe de facut, dar in acelasi timp agricultura romaneasca va putea concura cu cea a altor tari membre UE.
La randul sau, Gheorghe Flutur a subliniat ca, "desi acest capitol necesita un volum imens de munca, Romania este cu temele la zi in ceea ce priveste calendarul de aderare si nu exista sub nici o forma motive de ingrijorare".
Bach a precizat, de asemenea, ca trebuie remarcate in special progresele in functionarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, dar si din sectorul sanitar-veterinar, domenii marcate de Comisia Europeana cu "stegulete rosii" in raportul de tara de anul trecut.

Prea multe ferme

Chiar daca a declarat ca "nu a fost frapat in mod neplacut de satul romanesc", lordul englez a precizat totusi ca agricultura romaneasca trebuie restructurata. "Aveti mult mai multe ferme si fermieri decat avem noi in Marea Britanie. De aceea, restructurarea trebuie sa aiba loc tocmai pentru a putea face fata concurentei europene", a explicat el.
Nu in ultimul rand, oficialul englez a subliniat ca Romania va juca un rol important dupa aderare. "Veti fi a saptea tara ca marime in Europa celor 27 de state si cu 4 milioane de oameni traind din agricultura. De aceea, parerile voastre vor fi foarte importante", a adaugat Bach.

Cofinantare majorata la 750.000 de euro

Ministrul Flutur a mai spus ca s-a majorat cofinantarea pentru unitatile de procesare carne, peste, vin de la 250.000 de euro la 750.000 de euro. "Initial, am vrut sa sprijinim proiectele mici, dar au fost foarte multe solicitari si pentru proiecte mai mari", a explicat el.
De asemenea, oficialul roman a spus ca rata de absorbtie a fondurilor eu-ropene a crescut foarte mult datorita programului Fermierul, numai prin acest proiect fiind folosite 86 de milioane de euro. Mai trebuie spus ca urmatoarea licitatie pentru bancile care vor intra in acest program va avea loc la 10 mai, dupa ce la ultima licitatie au castigat trei banci.
Totodata, in urmatoarele luni 280 de milioane de euro din programul Sapard vor merge pe proiecte afectate de inundatii.
Ministrul Agriculturii a reamintit ieri ca soia modificata genetic nu se va mai cultiva din 2007. Masura a fost luata tocmai pentru a ne alinia la standardele impuse de Uniunea Europeana.
Gheorghe Flutur a adaugat ca din 2007 va fi continuat programul de finantare si modernizare a fermelor, procesul cu renta viagera, iar foarte multe fonduri Sapard vor fi folosite pentru consolidarea digurilor.