Romania se plaseaza pe locul doi in lume in privinta numarului de taxe care impovareaza firmele, potrivit unui studiu realizat de Banca Mondiala.
113 taxe, atat trebuie sa plateasca firmele din Romania, scrie raportul "Doing Business 2011". Doar in Ucraina patronii au de achitat mai multe biruri la stat. La polul opus se afla tari care fac performanta economica remarcabila, deşi au taxe putine, de exemplu Suedia şi Hong Kong, unde se percepe o singura taxa anuala.
Rata totala de impozitare este de aproape 45% in Romania. Adica statul ia aproape jumatate din veniturile firmelor sub forma de taxe.
Cel mai bine stam la capitolul creditare, sau cel putin asta este opinia Bancii Mondiale. In Romania, firmele obtin credite mai uşor decat in majoritatea tarilor prezente in clasament, fapt ce ne plaseaza pe locul 15.
In clasamentul general, Romania se plaseaza pe locul 56 in topul celor 183 de economii analizate in raport, cu o pozitie mai jos fata de editia de anul trecut. Romania este depaşita, in ce priveşte conditiile de afaceri, printre altele, de Bulgaria, Peru sau Kirgistan. Insa situatia este mai proasta decat la noi in stae precum Cehia, Polonia, Grecia, Rusia.