Analizand cu atentie numarul familiilor care beneficiaza de ajutor social din partea statului in urma Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, se poate observa destul de usor care sunt cele mai sarace localitati de pe raza judetului Constanta. Cu toate ca cel mai mare numar de familii care beneficiaza de ajutor social se afla in orasul Constanta, raportat la numarul total de locuitori ai orasului, nu se poate spune ca problemele sunt foarte mari. Nu la fel stau lucrurile in localitatea Baneasa, unde din totalul de aproximativ 5538 de locuitori, 3305 sunt dependenti de ajutorul social primit din partea statului. La polul opus, adica localitatea unde absolut nici o persoana nu are dosar depus pentru ajutorul social este Costinesti. Cu alte cuvinte, aici o duce bine toata lumea.
In judetul Constanta erau depuse, pana la data de 30 iunie a acestui an, 9.414 de dosare pentru acordarea ajutorului de stat care intruneau conditiile cerute de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat. Acest lucru inseamna ca 9414 de familii din judet beneficiaza de ajutor social. Daca punem la socoteala faptul ca fiecare familie are, in medie, patru sau chiar cinci membri, se poate spune ca beneficiaza de acest ajutor aproximativ 47.070 de persoane, asta in conditiile in care judetul Constanta are aproximativ 715.148 de locuitori. Potrivit datelor furnizate de catre Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Constanta, municipiul Constanta este primul pe lista localitatilor din judet care are cele mai multe familii beneficiare de ajutor social, numarul acestora fiind de 677. Inmultind iarasi conform regulii de mai sus, se obtine un numar de 3385 de persoane care beneficiaza de ajutor social, populatia orasului Constanta fiind de aproximativ 306.332. Acest lucru se poate explica si prin faptul ca majoritatea populatiei face tot posibilul pentru a se stabili in municipiul resedinta de judet, sansele de a-si gasi aici un loc de munca fiind mult mai mari. Un alt motiv pentru acest numar mare de familii care au nevoie de ajutor social este si faptul ca orasul Constanta are cel mai mare numar de locuitori. Pe locul imediat urmator se afla orasul Baneasa, cu un numar de 661 de familii beneficiare, adica 3305 de persoane la un numar de 5.538 de locuitori.

La Costinesti, nici un dosar pentru ajutoare!

Din aceste date rezulta faptul ca in acest oras, mai mult de jumatate din locuitori, fie muncesc pentru un salariu destul de mic pentru a putea acoperi toate cheltuielile familiei, fie nu muncesc deloc, singurul lor sprijin fiind ajutorul social primit. Urmatoarea localitate cu cel mai mare numar de dosare depuse este Dobromir, aici existand un numar de 622 de familii care beneficiaza de ajutor social, adica 3110 de persoane. Urmeaza apoi localitatile Medgidia, cu 461 de familii, Harsova cu 414 familii, Cernavoda cu 376 familii si Mircea Voda cu 303 de familii care beneficiaza de ajutor social. La polul opus se afla localitatea Costinesti, care nu are nici un dosar depus pentru primirea de ajutor social. O posibila explicatie ar fi aceea ca localitatea este destinatia preferata a turistilor care vin pe litoral, localnicii putand astfel sa-si rotunjeasca veniturile. Printre localitatile care mai au un numar mic de familii care beneficiaza de ajutor social se numara si localitatea Vulturul, cu doar opt familii beneficiare, localitatea Fantanele cu 14 familii, localitatile Dumbraveni si Independenta cu 15 familii, localitatile Limanu si Baragan cu 19 familii si localitatea Agigea cu 22 de familii beneficiare. Folosind datele primite de la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, se poate alcatui cu usurinta un top al localitatilor de pe raza judetului Constanta cu cea mai saraca populatie, pe primul loc in acest trist top situandu-se localitatea Baneasa care, dupa cum s-a putut observa, are mai mult de jumatate din populatie dependenta de ajutoarele de stat.