Preturile apartamentelor vechi se vor reduce cu 30% pana la finele anului viitor, in timp ce locuintele noi se vor scumpi cu aproximativ 5%, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Georgiana Sandu, directorul departamentului rezidential din cadrul firmei Neocasa Real Estate.
Ea a apreciat ca in a doua jumatate a acestui an preturile locuintelor noi au stagnat si se asteapta majorari cu pana la 5% in perioada urmatoare. La apartamentele vechi reprezentantul Neocasa estimeaza continuarea scaderii preturilor. Totodata, se asteapta o crestere a ofertei cu 30-35%, pana la finele anului viitor.
"In prima jumatate a lui 2008, s-a observat o scadere a tranzactiilor pe segmentul rezidential, numarul unitatilor rezidentiale vandute in aceasta perioada fiind de 3.000 de unitati. Totodata, a scazut si numarul proiectelor lansate, in comparatie cu 2007, principala cauza fiind scaderea numarului investitorilor", a adaugat Georgiana Sandu. Pentru 2008 au fost anuntate pentru finalizare 44 de ansambluri rezidentiale, cu 8.000 de locuinte, fara a include si unitatile care au avut ca termen de finalizare initial anul 2007.
"Din unitatile locative care au ca termen de finalizare anul 2008, cea mai mare pondere o au apartamentele (90%)", a mai spus Georgiana Sandu.
In perioada ianuarie-august 2008, preturile apartamentelor vechi au inregistrat o scadere de circa 4%-8,5%, pe fondul cresterii ofertei de pe piata. Pretul garsonierelor a scazut cu 8,5%, cel al apartamentelor cu doua camere s-a micsorat cu 3,6%, in timp ce pentru apartamentele cu trei camere, pretul a fost mai mic cu 5,4%.