Piata imobiliara din Galati este in declin. Atat preturile imobilelor cat si numarul cumparatorilor este in continua scadere inca de la jumatatea acestui an. In aceste conditii, achizitia unui apartament nu mai poate fi considerata o afacere. Ideea este sustinuta atat de agentii imobiliari care se ocupa de vanzarea apartamentelor vechi din oras cat si de marii investitori care, de teama ca nu-si vor recupera banii, deja si-au gasit alte metode de vanzare a locuintele din ansamblurile rezidentiale.





Schimbarile majore care au loc pe piata imobiliara din Galati au inceput cu cateva luni in urma, cand bancile si-au inasprit conditiile de creditare determinand astfel o scadere de 10% a preturilor imobilelor vechi din oras. In prezent, agentii imobiliari asista la noi ieftiniri ale locuintelor astfel incat preturile apartamentelor au ajuns la nivelul celor de la sfarsitul anului trecut dar si o scadere, de aproximativ 20%, a cumparatorilor din categoria tinerilor care reprezentau 90% dintre tranzatiile efectuate cu banii obtinuti prin credite ipotecare. Mai mult, agentii imobiliari din Galati sustin ca toate aceste schimbari vor continua si dupa aplicarea noilor norme impuse prin regulamentul Bancii Nationale Romane proaspat aprobat.





"Cred ca s-a vazut imposibilul: scaderea preturilor la imobile"



Aceasta este afirmatia administratorului agentiei imobiliare din Galati, Gabriel Baicu care, de altfel, a precizat ca aceste ieftiniri sunt bine venite in conditiile in care piata imobiliara din Galati atinsese apogeul. "Sincer nu stiu cat de jos se va duce piata imobiliara, dar se va mai duce... destul. Am avut ocazia sa vorbesc cu potentiali cumparatori - cativa dintre tot mai putinii care mai sunt pe piata - si erau in dubii sa cumpere un imobil azi de teama ca maine il vor putea cumpara mai ieftin. Cred ca lumea a vazut imposibilul: scaderea preturilor la imobile. Cu toate acestea cred ca am obtinut un lucru bun - scaderea preturilor la imobilele care crescusera neasteptat si nejustificat. Toate astea au inceput sa se intample cam spre sfarsitul primaverii anului acesta si a pornit de la BNR care a inasprit conditiile de obtinere a unui credit si noul regulament BNR" a spus Gabriel Baicu, administratorul agentiei imobiliare Retrocasa.



Domnia sa a exemplificat ca daca anul trecut pe un apartament cu o camera de 35 metri patrati, intr-un bloc mixt, situat intr-unul dintre cele mai bune cartiere ale orasului se cerea 160.000 de lei, acum cateva luni locuintele de acest gen s-au vandut deja cu 100.000 de lei mai putin.

La randul sau, Valentin Scarlat, reprezentantul agentiei imobiliare Credit Expert, ne-a explicat ca, intr-un fel, scaderea preturilor la apartamente era asteptata in conditiile in care cresterile care au avut loc in ultimii ani au fost determinate de usurinta cu care bancile au acordat creditele ipotecare. "Deja preturile la locuintele din municipiul Galati au ajuns la nivelul celor de la sfarsitul anului trecut. Se asteapta si alte scaderi in urma aplicarii noului regulament BNR insa nu scadere dramatice" a explicat Valentin Scarlat, reprezentantul agentiei imobiliare Credit Expert.



Achizitia unui apartament nu mai reprezinta o afacere



Daca pana in trecut, cand apartamentele erau supraevaluate astfel incat in doar cateva luni preturile de vanzare se dublau, galatenii profitau de situatie si dezvoltau mici afaceri, in prezent agentii imobiliari sustin ca aceste vremuri au trecut, iar achizitia unei locuinte si vanzarea acesteia dupa o perioada nu mai reprezinta o afacere profitabila. "Cei care au cumparat anul trecut un imobil in ideea de a investi banii - mergand pe ideea ca valoarea imobilului va creste, iar pe timpul asteptarii tin imobilul inchiriat - se pare ca nu au fost inspirati, pentru ca imobilele se vand la preturile de anul trecut, acum dupa atata timp. Deci practic nu ai castigat nimic sau castigul este infim. In acest moment mi se pare ca e mai rentabil sa tii banii intr-un cont la banca pe o dobanda buna decat sa investesti in imobiliare.





Contracte de vanzare cu plata in rate - solutia investitorilor particulari



De teama ca vor ramane fara clienti dupa aplicarea noilor norme de creditare prevazute in regulamentul BNR proaspat aprobat sau pentru a le usura modalitatea de plata a imobilelor a caror preturi pornesc de la 800 de euro pe metrul patrat construit, in cazul apartamentelor realizate de Master Rezidential, si pana la cele de aproximativ 1.100 de euro pe metrul patrat in cazul locuintelor construite de Terra Residence, investitorii ansamblurilor rezidentiale din judetul Galati au promovat surse alternative de plata decat creditele ipotecare.



"Acum ca BNR vine cu noi reglementari mult mai drastice este foarte clar ca omului ii va fi foarte greu sa contracteze un credit pentru cumpararea unei locuinte. Ca orice investitor, am studiat situatia si prin managementului firmei vin in sprijinul celor vor sa-si achizitioneze o locuinta. Am pregatit vanzarea prin plata in rate. Adica, fara ca omul sa fie nevoit sa apeleze la un credit ipotecar unde regulamentele si conditiile sunt foarte greoaie la care se adauga formularistica si noainul de dosare necesar contractarii creditului. De asemenea, si pentru acele persoane care nu indeplinesc conditiile impuse de banci si care se vad in imposibilitatea de a cumpara o locuinta. Astfel, spre exemplu, pentru un apartament cu o camera la o suprafata de 76 metri patrati a carui pret este de aproximativ 60.800 de euro se va achita un avans de 30% dupa care restul sumei, respectiv de 42.560 de euro se poate achita in functie de dorintele clientului. Spre exemplu, daca se alege ca perioada zece ani, asta inseamna o rata lunara de 354 de euro la care se adauga un comision de administrare a contului" a declarat Cornelia Andrisoi, managerul Master Residential care construieste primele locuinte pasive din judetul Galati.

Si alti investitori la randul lor au promovat modalitati de plata. Spre exemplu, Terra Residential Galati care construieste un complex in apropierea lacului Brates accepta plata unui avans de 25% si restul de 75% la predarea apartamentului catre proprietar. Compania "Silvano" care construieste ansamblul rezidential "Privilege" promoveaza parteneriate cu "Cretid Team" si "Biroul cu Credite".