Cresterea marjelor de negociere dintre vanzatorii si cumparatorii de locuinte din Romania cu pana la 10%, concomitent cu reducerea preturilor de listare cu 5-15%, a dus la scaderea pretului de tranzactionare in luna octombrie fata de iunie cu 15-35%, arata datele retelei imobiliare RE/MAX. Marja de negociere in cazul tranzactiilor imobiliare rezidentiale a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii, fapt ce indica continuarea tendintei descendente a pietei imobiliare, se arata intr-un comunicat al RE/MAX. Marja de negociere reprezinta diferenta dintre pretul cerut initial de proprietar, respectiv pretul de listare al proprietatii, si pretul la care se realizeaza tranzactia. "Fata de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor parti a crescut, astfel tranzactiile s-au inregistrat sub preturile de listare, astazi fiind des intalnite negocieri de peste 10%", a declarat, in comunicat, Mihaela Alexandroiu, broker si proprietar al agentiei RE/MAX Bastion din Bucuresti.
Ea a adaugat ca, in cazul apartamentelor noi, fata de luna iunie, pretul de listare a scazut cu 5-10% si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%. "Cumulat asta inseamna o scadere a preturilor cuprinsa intre 15% si 35%. In ceea ce priveste in special Capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50% din unitatile construite", a afirmat Alexandroiu.
La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi, in timp ce marja de negociere a ajuns la 10%. Acelasi procent de 10% la marja de negociere este inregistrat si in Timisoara, Cluj-Napoca si Bacau. De asemenea, in Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au ramas la 950-1.200 de euro/metru patrat, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%.