Dezvoltatorii imobiliari au inceput sa vanda in varianta nefinisata locuintele din ansamblurile rezidentiale, pentru a reduce preturile, masura care, alaturi de utilarea gratuita a bucatariilor si aplicarea de discounturi, reprezinta solutii pentru revigorarea vanzarilor. "Dezvoltatorii care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele incepute, si-au revizuit planurile si propun acum cumparatorilor locuinte nefinisate pentru a reduce pretul de vanzare la maximum. Un apartament 'la gri' poate fi cu 10-20% mai ieftin decat unul finisat", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta EuroMetropola.
In opinia reprezentantilor companiei, piata este deja asaltata de oferte de acest tip, reprezentand ansambluri din toate zonele Bucurestiului. Astfel, in Pipera, intr-un bloc patru etaje dezvoltatorul ofera o reducere de 300 euro/mp pentru apartamentul predat nefinisat, iar in Otopeni discountul este de la 300.000 la 260.000 euro, pentru o casa de 400 de metri patrati construiti. In zona de sud, in apropiere de Bucuresti, in complexul Green City dezvoltatorul vinde cele 356 de vile din prima faza a proiectului fara finisaje, punand la dispozitia viitorilor proprietari firme de finisaje din Italia si Spania.
"Achizitia 'la gri' poate fi o afacere pentru investitorii care au propria firma de constructii, vor sa lucreze cu anumiti furnizori de materiale si sa impuna un anumit standard proiectului respectiv. In cazul vilelor, este mult mai simplu pentru ca se pot face achizitii acum pentru a profita de o oferta scazuta de pret si amana finisajele pentru mai tarziu", se precizeaza in comunicat.
Pe de alta parte, numarul dezvoltatorilor care aleg vanzarea locuintelor in varianta nefinisata ar putea creste in viitor, acestia beneficiind astfel de reducerea TVA aprobata de Guvern si care se va aplica din 2009.
"Dupa ce Guvernul va reduce TVA pana la 5% pentru locuintele de pana la 100.000 de euro, dezvoltatorii vor fi si mai interesati sa vanda fara finisaje, la un pret mai mic, pentru ca viitorii cumparatori sa fie atrasi de aceasta reducere de pret", au mai spus analistii EuroMetropola.
Vanzarea "la gri" a locuintelor este cea mai recenta incercare a dezvoltatorilor de a resuscita vanzarile de locuinte din acest an, dupa ce au oferit bucatarii mobilate, locuri de parcare sau spatii de depozitare gratuite, au redus suprafata locuintelor sau au acordat discounturi de 15-25%.
"Acest an trebuia sa intre in istoria imobiliara ca fiind anul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale finalizate, insa s-a transformat in anul care i-a supus pe dezvoltatori la cele mai dificile incercari in materie de vanzari", se mai spune in comunicat.
Si dezvoltatorii ansamblurilor de locuinte pentru vacanta au apelat la diverse trucuri pentru a atrage vanzatori. Este cazul firmei Ozer, care pentru a vinde duplexurile de trei camere in ansamblul Belleview din Sinaia ofera cadou cumparatorilor o masina Mercedes-Benz Clasa B, in valoare de 20.000 de euro. "Am introdus aceasta oferta pentru a incuraja vanzarea duplexurilor de trei camere. Pretul de vanzare al duplexurilor este de 170.000-230.000 de euro fara TVA si au suprafete de 118-146 de metri patrati", a declarat Alexandru Tudor, project manager al complexului. El a aratat ca din cele 20 de duplexuri de trei camere care vor fi construite au fost vandute doar trei. Pe langa aceste facilitate, dezvoltatorul ofera o serie de alte bonusuri pentru celelalte tipuri de apartamente din cadrul complexului, respectiv utilarea si echiparea completa a bucatariei in limita sumei de 2.500 euro sau discounturi in limita unei sume variabile de pana la maximum 10.000 de euro.