Cetatenii din Targu Carbunesti care locuiesc in blocurile construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) nu vor sa devina proprietari pe garsonierele si pe apartamentele scoase la vanzare de primarie si prefera sa ramana in continuare chiriasi.

Primaria Targu Carbunesti a scos de cateva luni la vanzare o parte din locuintele construite prin ANL, insa chiriasii nu s-au inghesuit deloc sa vina sa solicite documentatia, in vederea achizitionarii apartamentelor. Cetatenii s-au speriat de pretul foarte mare, cel putin pentru Carbunesti, la care ar putea cumpara locuinta pentru care in prezent platesc o chirie mai mult decat convenabila. Un apartament cu doua camere va ajunge sa coste la Targu Carbunesti si peste 110.000 de lei, conform preturilor pe metrul patrat stabilite la nivel central. In conditiile in care preturile locuintelor din Carbunesti sunt cu mult sub cele din marile orase ale tarii si chiar sub cele practicate in cartierele marginase din Targu Jiu, nimeni nu doreste sa devina proprietar pe o locuinta in care poate sta si cu chirie, fara sa mai fie nevoit sa achite rate la un eventual credit.

Doar patru cereri

Primaria Targu Carbunesti a scos la vanzare 32 de locuinte ANL, construite incepand cu anul 2003. Doar patru chiriasi s-au aratat pana in prezent interesati sa cumpere apartamentele in care locuiesc. In functie de marimea locuintei ANL, chiria variaza intre 90 si 200 de lei: "Ii asteptam cu bratele deschise si am facut informari periodice. Nici macar nu e vorba de criza, dar nu ai cum sa vinzi la Carbunesti un apartament cu peste 100.000 de lei, in conditiile in care in marile orase preturile au scazut. Cine vrea sa dea atatia bani la Carbunesti? Nu stam deloc bine si, din 32 de locuinte, doar patru vor fi vandute. Restul nici nu vor sa auda de pretul acesta. Nu a fost bine gandita treaba cand nu s-a stabilit o diferentiere in functie de orase si de zone. Statul va ramane proprietar pe blocurile respective si vom avea in continuare chiriasi. Aici nu suntem la Targu Jiu, unde lucrurile stau altfel. Toata lumea se duce in orasele mai mari, unde sunt alte posibilitati si e alta piata. Il cumperi cu pretul asta si apoi, daca vrei sa il vinzi, nu iti mai da nimeni atat pe el, ca asa e piata. E clar ca se iese in pierdere", a declarat primarul din Targu Carbunesti, Mihai Mazilu. Spre deosebire de orasul Targu Carbunesti, in municipiul Targu Jiu, primaria va scoate la vanzare peste 200 de garsoniere si apartamente ANL, insa interesul manifestat de chiriasi pentru a deveni proprietari este mult mai mare.