În conditiile actuale de acordare a creditelor, tot mai multi doljeni sunt nevoiti sa-si închirieze o locuinta. Înainte de a semna actele de închiriere, trebuie sa fiti atenti la o serie de elemente. Gasirea locuintei potrivite pentru închiriere necesita mult timp si efort. Pentru a va usura munca, ar trebui sa stiti înca de la început ce doriti de la locuinta respectiva si cât va permiteti sa cheltuiti lunar pentru ea. Chiria variaza mult în functie de locatie, de dimensiunea si starea imobilului. Gânditi-va bine daca doriti doar o camera sau un apartament întreg, daca vreti sa fie mobilat/utilat sau nu si la ce etaj (majoritatea apartamentelor situate la ultimul etaj au dezavantajul ca iarna este frig, iar vara cald). În plus, asigurati-va ca stiti de la început ce va doriti de la zona în care urmeaza sa locuiti (sa fie linistita sau aglomerata, sa fie în apropierea locuintelor parintilor sau prietenilor, aproape de un mijloc de transport, de un supermarket sau de locul de munca). 
Asigurati-va ca platiti
un pret corect În momentul în care ati gasit ceva care vi se pare potrivit, conform www.magazinuldecase.ro, verificati instalatiile de apa si de gaze (sa fie într-o stare cât mai buna, iar robinetele sa nu picure) si cautati eventuale pete de igrasie în colturile superioare si inferioare ale camerelor sau dupa obiectele masive de mobilier. Chiar daca aveti impresia ca locuinta este convenabila, nu va grabiti în luarea unei decizii. „Asigurati-va ca pretul ei va satisface atât ca oferta de piata, cât si din punct de vedere al modului de plata“, a spus Cosmin Truica, directorul CDC Imobiliare. Acesta a subliniat faptul ca viitorul chirias trebuie sa se asigure ca actele pe care le are proprietarul (cele de proprietate si de construire) sunt în regula. 
Atentie la contractul
de închiriere! Cel mai bine ar fi sa nu acceptati chiria „la negru“, deoarece astfel va puteti pierde toate drepturile oferite chiriasilor prin lege si riscati sa fiti dati oricând afara din casa. „În cazul în care optati pentru un contract de mâna, trebuie sa stiti ca acesta poate avea valoare în instanta numai daca a fost scris în prezenta unor martori si daca are în continut anumite date si clauze prevazute de lege“, precizeaza specialistii www.magazinuldecase.ro. Acestia precizeaza ca lucrul cel mai sigur este ca actul sa fie încheiat la administratia financiara. 
„Sa închirieze pe cel putin un an“ 
Când semnati contractul de închiriere, trebuie sa va asigurati ca acesta contine elemente clar stabilite înca de la început. „Sfatul meu este sa închirieze pe cel putin un an. În plus, trebuie sa-si negocieze termenul de eliberare a locuintei. Cel mai bine ar fi sa mearga pe o perioada între doua saptamâni si o luna si jumatate, pentru a avea timp sa-si gaseasca alta locuinta rezonabila“, a explicat Bogdan Buzatu, managerul agentiei General Imobiliare. În ceea ce priveste chiria, cel mai bine ar fi sa fie în lei. Nivelul ei trebuie sa fie specificat în contract, ca si termenul la care urmeaza o modificare a acesteia (nu acceptati o marire a chiriei daca acest lucru nu este prevazut în contract).