Incepind din data de 1 aprilie a intrat in vigoare cota de lapte, iar de la aceasta data cumparatorii de lapte aprobati de Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL), care vor cumpara produsul in vederea procesarii, sint obligati sa-l preia numai de la producatorii detinatori de cota pentru livrari.

Neindeplinirea acestei conditii poate atrage dupa sine sanctiuni contraventionale usturatoare. Astfel, producatorii care nu detin cota individuala de referinta, depistati ca vind sau livreaza lapte, trebuie sa scoata din buzunare intre 1.500 si 2.500 de lei. Aceeasi sanctiune este prevazuta si in cazul celor care livreaza lapte catre un producator neautorizat, insa si reciproca este valabila, cumparatorii care achizitioneaza lapte de la producatori care nu detin cota individuala de lapte fiind pasibili de sanctiuni de pina la 5.000 de lei.

Paradoxal este faptul ca cele mai mari amenzi vor fi incasate nu de producatorii neautorizati, ci de cumparatorii de lapte crud care nu sint inscrisi in Registrul Cumparatorilor, acestia riscind sanctiuni de pina la 10.000 de lei. In judetul nostru exista la ora actuala citeva mii de fermieri care nu au depus cereri pentru obtinerea cotei de lapte, acestia putind sa foloseasca produsul doar pentru consumul propriu.