In urma depistarii virusului gripei aviare in Ungaria, Romania va importa restrictionat carne de pasare din aceasta tara, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Marcel Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Sanatatea Alimentelor. Este vorba despre o zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului de gripa aviara semnalat in Ungaria, fata de care s-au adoptat aceste restrictii, a aratat seful ANSVSA. Decizia de restrictionare a importurilor de carne de pasare din Ungaria catre celelalte state membre ale Uniunii Europene (livrari catre restul spatiului comunitar) a fost adoptata la Bruxelles, iar Romania s-a conformat acestei decizii, a specificat Marian Avram. La randul lor, autoritatile sanitare veterinare din Romania monitorizeaza in permanenta judetele de la frontiera cu Ungaria, pe o raza de 80 de km, pentru a preveni raspandirea virusului ucigas al gripei aviare. In acest sens, sunt prelevate zilnic probe de la pasarile domestice si de la cele salbatice aflate pe teritoriul judetelor limitrofe granitei cu statul maghiar, insa seful ANSVSA a precizat ca deocamdata nu exista pericolul ca virusul H5N1 sa ajunga si pe teritoriul Romaniei.