Expunerea lui Liviu Scarlat la "panoul de onoare" al afaceristilor care ajung milionari capitalisti furand proprietati ale statului comunist l-a determinat pe liderul taranist sa treaca la o stergere rapida a urmelor. Ajuns pe biroul Directiei Nationale Anticoruptie si cel al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor dupa un raport intocmit "ca la carte" de Garda Financiara, Scarlat incearca sa profite de sonticaiala justitiei romanesti si sa scape urgent de activele pe care le mai are la SC Mangalia SA. Explicatia e simpla: in momentul in care instanta constata frauda lui Scarlat, va dicta punerea sub sechestru a bunurilor sale pentru recuperarea prejudiciului. Din pacate pentru oarba justitie, va fi prea tarziu, pentru ca respectivele bunuri vor fi fost de mult vandute, iar milioanele de euro vor da deja nastere la dobanzi frumoase, prin banci straine, in conturile vreunei sotii, matusi sau prieten, departe de bugetul pagubit al statului.
Modalitatea prin care Liviu Scarlat isi pregateste doza de flit pentru anchetatori este de-a dreptul spectaculoasa. Afaceristul mangaliot si-a scos un hotel la vanzare... prin mica publicitate. Anuntul apare de cate zile ascuns in paginile unui cotidian local si suna foarte sec: "Mangalia- hotel 50 camere, clasificare 2 stele, pozitie turistica de exceptie, imbunatatiri, 2390 mp teren, proprietate. 1.200.000 euro". Potrivit unor surse demne de incredere, este vorba despre unul dintre hotelurile lui Scarlat, cel mai probabil "Zenit". Am contactat agentia imobiliara care intermediaza aceasta tranzactie, jucand rolul unui eventual cumparator, si am reusit sa aflam si alte amanunte suplimentare, cu exceptia numelui societatii vanzatoare sau al hotelului: "O sa va duceti acolo personal si eu ce fac dupa aceea?!", s-a intrebat retoric reprezentanta agentiei. Iar atitudinea intermediarului este cat se poate de intemeiata, daca tinem cont de valoarea comisionului practicat in aceste afaceri: 3 - 5 % din valoarea tranzactiei, ceea ce inseamna frumusica suma de 60.000 euro pentru agentie. O afacere pe cinste, in conditiile in care si obiectivul vizat este unul cat se poate de atragator, daca e sa ne luam dupa amanuntele suplimentare aflate: reparatii capitale efectuate recent, telefon international, cablu TV, la care se adauga si contractele turistice in derulare, care se pot prelua odata cu hotelul, totul la doar 1,2 milioane de euro, negociabil. Daca Scarlat va fi mai iute de mana decat procurorii anticoruptie, va scoate pe acest hotel de 12 ori mai mult decat a dat la preluarea lui, in 2004, cand a scos din buzunar in jur de 100.000 euro. Mai mult, surse judiciare sustin faptul ca statul nu a vazut nici macar acesti bani, Scarlat punand mana pe hotel gratis, in urma unor jonglerii de toata frumusetea.

Liviu Scarlat, ajuns la... "Zenit"-ul carierei sale

Prin masinatiunile sale, Liviu Scarlat pare a fi atins apogeul (termen sinonim, coincidenta, cu "zenit") carierei sale. Legile naturii spun ca odata atins punctul maxim, nu poate urma decat o cadere. In cazul lui Scarlat, caderea pare a fi inceput acum cateva saptamani, cand un raport al Garzii Financiare Constanta a dezvaluit felul in care taranistul a vandut, in perioada 2004 - 2005, patru hoteluri si un restaurant "aproape gratuit sau fara bani", prejudiciul adus statului ridicandu-se la peste doua milioane de euro. Toate imobilele au fost trecute de Scarlat prin "suveica" mai multor firme de familie, acestea neachitand de fapt nici un ban in schimbul hotelurilor, deoarece au incheiat in prealabil contracte de colaborare cu SC Mangalia SA a caror valoare se ridica exact la nivelul preturilor cu care au fost vandute ulterior activele. Faptele lui Scarlat capata conotatii penale certe daca le incadram articolului 11 din Legea 78/2004, conform caruia o persoana care, prin modul de administrare, prejudiciaza un agent economic privat pentru a beneficia direct sau indirect de foloase necuvenite este sanctionata cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Ce-i drept, legile sunt facute pentru a fi incalcate, iar cu milioanele obtinute prin vinderea la mica publicitate a hotelurilor sale, Scarlat intra deja in categoria in care legea nu se mai respecta, ci se discuta intre avocati, prin instante.