Pentru a asigura banii necesari finantarii proiectelor de mediu, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va introduce din iulie 2007 o taxa de mediu in valoare de 10 eurocenti pe litrul de carburant. Cuantumul acestei taxe se va dubla din ianurie 2008. Aceasta taxa va majora preturile carburan-tilor de la pompa cu circa 20%, la inceputul lui 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE), preluat de Mediafax.
Mai concret, "pretul benzinei va ajunge in medie la 1,3 euro pe litru in toamna lui 2007, ca urmare a introducerii taxei de mediu", ne-a explicat Silvian Potlogea, director de inginerie si procesare al Rompetrol. Aceasta majorare va face ca preturile din Romania sa se alinieze celor din afara, a mai precizat Potlogea.

Doar cotatiile internationale mai pot reduce din preturi

Singura solutie de atenuare a socului scumpirii carburantilor este, in opinia oficialului Rompetrol, scaderea pretului titeiului la nivelul cotatiilor internationale. Pe de alta parte, prin scumpirea bariliului de petrol, cumulat cu introducerea acestei taxe de mediu, pretul carburantilor va exploda, considera Silvian Potlogea.
Autoritatile prefera insa scenariile care arata cu cat se va imbogati vistieria statului in urma aplicarii acestei taxe. Astfel, studiul CEROPE preconizeaza ca veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei la carburanti vor fi de un miliard de euro pe an.
Veniturile atrase in urma introducerii acestei taxe, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatori 10 ani, mai reiese din studiu.

Jumatate din pretul carburantilor, incasat de stat

La taxa de mediu aplicata carburantilor se adauga la o serie de alte taxe si accize care nu fac decat sa majoreze procentul pe care statul il incaseaza prin vanzarea acestor produse. Asa se face ca pretul carburantilor de la poarta rafinariei a ajuns sa fie de doua ori mai mic decat cel de la pompa, dupa cum apreciaza directorul Rompetrol. In timp ce la rafinarie litrul de benzina este vandut cu 1,4 lei, pretul final de la pompa ajunge la peste 3 lei, explica Potlogea.