Litoralul romA¢nesc nu este chiar atA¢t de lipsit de valoare cum le place unora sa spuna, poate din snobism sau poate chiar la comanda. Investitiile care s-au facut in foarte multe hoteluri in ultima perioada ar trebui sa schimbe in bine imaginea pe care romA¢nii si-au format-o in acest sens. Mai mult, plaja litoralului romA¢nesc nu este una dintre cele mai proaste din Europa. Ca un exemplu, Comisia Europeana a amendat scoaterea a 7.000 de locuri de scaldat din lista oficiala din tari precum Grecia, Spania si Portugalia, considerA¢nd ca astfel se mascheaza problemele de poluare din aceste zone.

a€žA§n primul rA¢nd, lumea generalizeaza. Daca un hotel este foarte scump, nu inseamna ca tot Litoralul este scump. Acelasi lucru il putem spune despre conditii. Daca un hotel este prost, nu inseamna ca toate sunt la fela€œ, ne-a declarat Ciprian Constantinescu, presedintele Patronatului Industriei Hoteliere Marea Neagra. El crede ca turistii au fost bombardati cu informatii nu tocmai adevarate si dau fuga la vecinii nostri bulgari. a€žMi-am cumparat deja bilet cu destinatia Bulgaria. AŸtiu de la prieteni ca sunt conditii mai bune decA¢t in RomA¢nia, iar preturile nu sunt foarte maria€œ, ne-a spus un turist. a€žFalsa€œ, spun unii dintre hotelierii nostri, care au calculat cheltuielile totale pentru astfel de concediu, cheltuieli care includ si deplasarea, diversele taxe de frontiera si asigurarile. Pe de alta parte, tot hotelierii romA¢ni cred ca litoralul romA¢nesc nu este promovat, iar Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) nu are o strategie clara in acest sens.
Asa ca, foarte multi investitori si-au facut un buget si au transformat hotelurile de doua stele in a€žspatiu locuibil, cu mobilier nou si baie modernaa€œ. AŸi asta pe fondul scandalului legat de inchirierea plajelor.
Reamintim ca, recent, deputatii au adoptat, pe articole, Ordonanta de Guvern pentru utilizarea plajelor Marii Negre. Parlamentarii Opozitiei au criticat modul in care au fost derulate licitatiile pentru inchirierea lor. Proiectul de lege prevede ca utilizarea plajelor in scopuri turistice se face de catre operatorii economici care au incheiat contracte de inchiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor si care poseda si autorizatii de mediu si de turism.

Unele state triseaza UE pentru a-si promova plajele poluate

A§n timp ce noi ne dam singuri in cap strigA¢nd prin toate mijloacele ca serviciile turistice sunt proaste, ca hotelurile sunt sub orice critica si plajele sunt la voia intA¢mplarii, tarile europene cu traditie in turismul estival ascund cum pot mai bine deficientele propriului Litoral. Pentru a scapa de normele in ceea ce priveste poluarea, unele tari membre UE au raportat Comisiei ca scot de pe lista cu zonele de scaldat unele portiuni de plaje. AŸi asta pentru ca in realitate zonele respective nu corespund cerintelor.
Totusi, acest lucru a fost semnalat de raportul anual al Comisiei Europene, publicat inaintea sezonului vacantelor de vara. Potrivit acestuia, chiar daca 96% din apele de coasta ale Europei sunt destul de curate pentru ca oamenii sa se scalde in ele, sunt si cA¢teva state membre care au trisat.
Raportul, citat de site-ul Euractiv, a venit cu o avertizare in privinta tendintei statelor membre de a scoate plajele de pe lista oficiala, o practica despre care Comisia spune ca este folosita pentru a a€žmasca problemele de poluare si a imbunatati artificial rezultatelea€œ.
A§n acest sens, in aprilie, Comisia a lansat actiuni legale impotriva unui grup de unsprezece state membre, printre care se afla Belgia, Franta, Germania, dar si Grecia, Italia, Portugalia si Spania. Cauza o reprezinta faptul ca acestea au inlaturat 7.000 de locuri de scaldat din lista oficiala. Astfel, tarile respective au fost acuzate ca incearca sa ocoleasca legislatia UE cu privire la poluare