De la 1 iunie, salvamarii isi vor intra in paine, ceea ce inseamna ca se asteapta primii turisti la mare. Cu toate acestea insa, aproape un sfert din Litoral nu a prezentat nici un fel de interes la ultima licitatie de inchiriere a plajelor. Autoritatile fac insa eforturi ca primii vizitatori sa se simta bine si au demarat proiectele de beach-baruri pentru plaje. Mai mult, s-a inceput plantarea si a bine cunoscutilor palmieri ai lui Agathon, care au stat in sere speciale pe timpul iernii.

Pentru 22% din intreaga suprafata de plaja de pe Litoral nu a licitat nimeni. "Dupa cele doua licitatii, am inchiriat 78% din plaja. Sectoarele ramase neacoperite sunt Agigea, Cap Aurora, Tuzla si cordonul Eforie Nord - Eforie Sud. Ele raman in administrarea DADL", ne-a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Romane Litoral (DADL) Constanta.
In ceea ce priveste serviciul Salvamar, autoritatile constantene sunt convinse ca pana la 1 iunie va fi rezolvata in totalitate aceasta problema. Prefectul de Constanta, Danut Culetu, a declarat recent ca s-a gasit o solutie privind cheltuielile pentru serviciul de Salvamar, care, potrivit unei ordonante de urgenta trebuia asigurat din bugetul local. In acest sens, Ministerul Mediului a depus deja un amendament la Camera Deputatilor prin care costurile pentru Salvamar vor fi suportate din cei 50% pe care operatorii sunt obligati sa-i plateasca la bugetul de stat pentru inchirierea plajelor. Astfel, pentru a se urgenta rezolvarea problemei, autoritatile au decis prelungirea prin acte aditionale a contractelor cu firmele care au asigurat acest serviciu in sezonul estival trecut.

Plan urbanistic pentru beach-baruri

Primaria Constanta va prezenta saptamana aceasta un "plan urbanistic", in baza caruia pot fi facute pe plaja constructii provizorii, care, la sfarsitul sezonului, vor fi demontate. Planul va fi prezentat in consiliul local, dupa care prefectul Constantei va trebui sa-l legalizeze. Cel mai probabil la sfarsitul saptamanii viitoare, vor fi finalizate toate procedurile, iar constructiile vor fi ridicate in urmatoarele zile.
Mai trebuie spus ca paza plajelor va fi asigurata de jandarmi, iar efectivele vor fi suplimentate cu 300 de elevi ai Academiei de Politie.
Palmierii lui Agathon, din nou la locul lor
Palmierii isi reiau locurile in Mamaia si Constanta. Potrivit RomNet, de cateva zile, in statiunea Mamaia si pe Bulevardul ßtefan cel Mare din Constanta a inceput plantarea palmierilor care, peste iarna, au fost tinuti intr-o sera special amenajata, unde le-au fost asigurate toate conditiile necesare.
Pe timpul iernii, plantelor exotice le-au fost asigurate temperaturi de 12-14 grade Celsius si li s-au administrat diferite tratamente. Asa se face ca 194 de palmieri au fost transportati spre vechile amplasamente. Dintre acestia, 25 vor fi plantati in Constanta si 169 in Mamaia, mai exact la intrarea in statiune, in dreptul Satului de Vacanta si in diverse piatete din zona hoteliera.
Reamintim ca plantele exotice au fost aduse din Grecia pe litoralul romanesc in urma cu patru ani si ca vara trecuta au inflorit pentru prima data in afara serelor in care li se asigura temperaturi optime si li se administreaza tratamente cu stimulatori de crestere.