Faptul ca zona litoralului romanesc reprezinta aproape in exclusivitate o destinatie pentru vacantele estivale, precum si absenta unui Centru de Conferinte in regiunea Constantei, la care se adauga lipsa aproape cu desavarsire a spatiilor de cazare incalzite a condus la o prezenta extrem de "subtire" a turistilor in luna ianuarie a.c. in statiunile de la malul romanesc al Marii Negre. Potrivit unui raport al Institutului National de Statistica dat publicitatii in cursul zilei de ieri ponderea statiunilor de pe litoralul autohton (exclusiv orasul Constanta) in totalul sosirilor si innoptarilor care au avut loc in toate unitatile turistice din Romania in luna ianuarie 2007 a fost de numai 1%, respectiv de 1,2%.

Conform raportului Institutului National de Statistica, in prima luna a anului in curs pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat un numar de 358,5 mii sosiri in structurile de primire turistica. Aceasta cifra reprezinta o crestere cu mai mult de 8 procente fata de numarul sosirilor inregistrate in perioada similara a anului trecut, se arata in acelasi raport. La randul lor numarul innoptarilor in structurile de primire turistica din tara noastra a atins in luna ianuarie a.c. nivelul de 813,3 mii, in crestere cu 9,6% fata de perioada similara a anului anterior. Din punctul de vedere al tipurilor de unitati de cazare, statistica INS dovedeste ca cea mai mare crestere s-a inregistrat, in ianuarie 2007, la popasurile turistice care au avut cu peste 85 de procente mai multi turisti decat in aceeasi luna a anului 2006. Cresteri insemnate s-au inregistrat in perioada analizata si la cazarile in hotelurile de tineret (cu 44,5%), la bungalouri (cu 41,7%) si la pensiuni rurale (cu 33,9%). In schimb, numarul sosirilor si a innoptarilor in campinguri, vile turistice si tabere pentru elevi si prescolari s-au diminuat, comparativ cu anul precedent, cu procentaje cuprinse intre 3,4% si 25,7%. In privinta regiunilor din tara unde s-au inregistrat cele mai multe sosiri si innoptari in spatiile de primire turistica, Bucurestiul si orasele resedinta de judet sunt liderii nationali, cumuland mai mult de jumatate din totalul cazarilor turistice din luna ianuarie 2007. Din nefericire, la polul opus se situeaza statiunile de pe litoral exclusiv municipiul Constanta care detine doar un procent din cele 358,5 sosiri si numai 1,2% din cele 813,3 mii de innoptari in structurile de primire turistica, in ciuda faptului ca aceasta regiune a tarii detine peste 40% din capacitatea de cazare turistica a Romaniei.
95% din unitatile de cazare de pe litoral sunt sezoniere

Pentru a gasi explicatiile acestei stari de fapt deloc imbucuratoare pentru judetul Constanta ne-am adresat unor specialisti in domeniul industriei turistice de pe litoral. Astfel, in opinia Corinei Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism Regiunea Sud-Est explicatia este foarte simpla si ea consta in faptul ca litoralul este perceput de toate categoriile de public drept o destinatie de vacanta eminamente estivala. "Nimeni nu intentioneaza sa vina pe litoral iarna, nici chiar in perioada sarbatorilor de iarna", ne-a declarat Corina Martin. Pe de alta parte, nici nu prea exista pe litoral unitati de cazare turistica incalzite, exceptand hotelurile din municipiul Constanta, a aratat presedintele ANAT-Regiunea Sud-Est. De asemenea, un alt factor care ar fi putut sa impulsioneze turismul hibernal la malul marii ar fi fost un Centru de Conferinte. Numai ca municipiul Constanta nu dispune la ora actuala de un Centru de Conferinte care sa permita organizarea de evenimente de amploare, cum ar fi conferinte, spectacole, targuri si expozitii, a precizat Corina Martin. Aceasta carenta ar putea fi inlaturata prin aparitia- se pare in cursul acestui an- a unui Centru de Conferinte realizat de Consiliul Judetean, precum si a unui Pavilion Expozitional pe care intentioneaza sa-l construiasca Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, avand in vedere ca se simte lipsa unor spatii mari si adecvate pentru manifestarile expozitionale organizate in aceasta parte a tarii, a adaugat presedintele ANAT-Regiunea Sud-Est. La randul sau Saledin Agiacai, reprezentantul Asociatiei Patronale "Mamaia" a apreciat ca fiind pozitiv chiar si procentul de 1% din sosirile la unitatile de cazare turistica din Romania, pe care l-au inregistrat statiunile de pe litoralul romanesc, avand in vedere faptul ca litoralul nu reprezinta o prioritate pentru turisti in afara sezonului estival, iar 95% din spatiile de cazare de la malul marii fac parte din categoria celor sezoniere.