Utilizarea fondurilor atrase prin listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru finantarea interconectarii sistemului energetic al Romaniei cu cele ale Bulgariei, Serbiei si Turciei va determina scaderea nivelului facturii la electricitate, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut ßeres.
Banii scosi din vanzarea la Bursa a actiunilor Transelectrica vor fi folositi pentru interconectarea sistemului energetic cu cel al Bulgariei si al Serbiei si pentru constructia unui cablu submarin catre Turcia, potrivit lui Codrut ßeres, ministrul Economiei si Comertului, citat de Mediafax. ßi pentru ca "dupa finalizarea acestor proiecte, tarifele de transport pentru Transelectrica vor fi mai mici, automat facturile pentru populatie vor scadea, in urmatorii ani", a mai spus ßeres. Oficialul MEC a precizat ca, "tinand cont de importanta Transelectrica pentru sistemul national energetic, statul nu va ceda contolul asupra companiei".
De asemenea, ieri a fost prima zi de tranzactionare a titlurilor Transelectrica, care au insumat peste jumatate din lichiditatea Bursei. Astfel, transferurile cu titlurile companiei au fost in valoare de 22 de milioane de lei, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor s-a cifrat la 42, 6 milioane de lei. Aceasta lichiditate, stimulata masiv de titlurile Transelectrica, a reprezentat maximul ultimelor 36 de sedinte. Cei care au tranzactionat titluri Transelectrica au avut parte de un castig de 35% datorat diferentei dintre pretul de tranzactionare de 22,8 lei pe actiune si cel de cumparare, de 16,8 lei pe unitate. Reamintim ca, la 14 iunie, Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara peste sapte milioane de actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu.

Se pregatesc ieftiniri si la gaze

ßeres a mai spus ca va lista la bursa in 2007 pachete de actiuni reprezentand intre 5 si 10% din capitalul Transgaz, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si al filialelor Electrica privatizate. Aceste listari vor genera oare alte ieftiniri?
Ministrul Economiei a anuntat ca si titlurile Nuclearelectrica vor fi tranzactionate pe bursa, cel mai probabil din 2008.
In cazul pachetului de actiuni Nuclearelectrica destinat bursei, ßeres a spus ca nu s-a stabilit nimic inca. Decizii in acest sens se vor lua dupa negocierile cu companiile interesate sa participe la constructia grupurilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, adauga ßeres. Alte companii din portofoliul Ministerului Economiei vor fi privatizate prin intermediul Bursei in urmatoarele luni, a mai spus ministrul de resort, fara sa precizeze insa care sunt acestea.
A mentionat in schimb ca vanzarea lor se va face in transe de cate 10-15% din titluri. In privinta filialelor Electrica neprivatizate, ßeres a spus ca si acestea vor fi tranzactionate la Bursa, dar dupa doi-trei ani de la privatizare.
In plus, strategia de privatizare a celor trei filiale Electrica va fi finalizata in septembrie, iar autoritatile au renuntat la proiectul privind vanzarea "la pachet" a firmelor.