Economica.net informeaza: Lira sterlina s-a prabusit la cel mai redus nivel din 1985. Euro scade cu 3,1% . Pretul aurului este in urcare cu 7,2% din cauza Brexit, la maximul ultimilor doi ani.
Lira sterlina s-a prabusit cu peste 10% dupa publicarea rezultatelor referendumului, la 1,32 dolari, o devalorizare de 18 centi fata de cursul de joi, de 1,5 dolari. Caderea este mai abrupta fata de clipele de panica de la apogeul crizei financiare mondiale din 2008, iar cursul lirei afiseza miscari de 2-3 centi de la o secunda la alta. Moneda euro a pierdut 3,1% din valoare si a ajuns la 1,1 dolari. Intre timp, dolarul american s-a depreciat si el cu 4% fata de yenul japonez, moneda perceputa de investitori drept investitie de refugiu in vremuri tulburi. Cursul a coborat in Japonia la 101,34 yeni/dolar, de la proape 107 yeni/dolar la deschidere, cea mai puternica scadere din 1998.
Pretul aurului este in urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza votului de la referendumul britanic care indica iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
- Aurul va fi activul sigur preferent, in urma unui rezultat pentru iesire, a declarat Barnabas Gan, analist la compania Oversea-Chinese Banking din Singapore, care estimeaza ca pretul ar putea urca la 1.400 dolari uncia.