Silvicultura romaneasca e la pamant prin faptul ca nu avem o strategie forestiera, aceasta fiind uitata prin niste sertare de la Guvern. Mai mult, in forma actuala a Ministerului Agriculturii, practic nu mai exista un departament al padurii, a declarat Catalin Tobescu, consilier in cadrul acestui minister, cu ocazia unei conferinte organizate ieri de Mediafax.
Printr-o comparatie cu sectorul silvic finlandez, unde se aplica un program forestier de zeci de ani, Tobescu a subliniat importanta unei strategii in domeniu, care la noi lipseste. Graitoare sunt in acest sens rezultatele slabe ale Romsilva in comparatie cu administratia de silvicultura a Finlandei. Astfel, desi a taiat de 2,5 ori mai multi copaci decat institutia similara din Finlanda, Romsilva a obtinut venituri de patru ori mai mici decat aceasta, dupa cum a precizat Tobescu. In plus, in timp ce Romsilva are 24.000 de angajati, institutia finlandeza are doar 2.000, a adaugat consilierul din cadrul Ministerului Agriculturii. Cu alte cuvinte, "aurul verde" din Romania nu este valorificat pe baza unei strategii, ci in mod anarhic.

Industria lemnului, prioritara

Industria lemnului aduce cam 10% din exporturile romanesti, fapt pentru care poate deveni una dintre prioritatile guvernelor care vor veni de acum incolo, a declarat Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Patronale a Forestierilor din Romania (ASFOR), in cadrul aceleiasi conferinte. Sbera a tinut sa precizeze ca ideea potrivit careia ne vindem lemnul brut este una falsa. In timp ce Romania a exportat anul trecut circa doua milioane de metri cubi de cherestea, Austria si Finlanda au vandut pe pietele externe sase, respectiv zece milioane de metri cubi de cherestea, a explicat presedintele ASFOR. Acesta a subliniat importanta utilizarii lemnului in producerea de energie. Romania are in acest sens un potential de 7.600 tep/an. (M.H.)