Dupa ce acum cateva zile reprezentantii DADL - Constanta s-au intalnit cu cei care au inchiriat plajele pentru a purta discutii despre respectarea conditiilor din contracte, in acest week-end plajele vor fi serios controlate. Se vor face verificari pentru a se constata daca sunt sau nu cosuri pe plaja. In caz contrar, agentii economici vor fi sanctionati cu 10.000-20.000 de lei (100-200 de milioane de lei vechi).
Cu toata tevatura care se face pentru promovarea unor destinatii externe, si in aceasta vara este de asteptat ca turistii sa viziteze in numar mare Litoralul romanesc. De aceea, autoritatile si-au facut planuri mari pentru ca totul sa fie organizat ca la carte. Au inchiriat plajele pe termen lung cu speranta ca noii administratori le vor transforma in destinatii "mult ravnite", au impus reguli si au gandit amenzi grase pentru nerespectarea lor.
Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral (DADL) Constanta, ne-a declarat ca, in acest week-end, se vor controla serios plajele. "Agentii economici trebuie sa-si respecte intocmai contractul. Noi chiar am avut saptamana aceasta o intalnire si i-am rugat sa se conformeze conditiilor. Azi si maine vom face verificari pentru a vedea daca sunt sau nu cosuri pe plaja. In caz contrar, saptamana viitoare, cei care nu au respectat aceasta regula vor fi sanctionati cu 10.000-20.000 de lei", ne-a mai spus Anton.

5 statiuni au plaje "Blue Flag"

Pe de alta parte, ieri, mai multe plaje au fost premiate. Federatia pentru Educatie pentru Mediu (FEE) a acordat, in premiera pentru Romania, distinctia "Steagul Albastru - Blue Flag" pentru plajele din cinci statiuni, respectiv Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Venus si Saturn, precum si pentru un port turistic din Eforie Nord.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a declarat ca "programul 'Steagul Albastru - Blue Flag' urmareste protectia mediului costier, informarea si educatia populatiei privind respectarea si protejarea mediului". De asemenea, obiectivele concrete ale programului sunt asigurarea si promovarea curateniei si a securitatii plajelor si porturilor de agrement, crearea unei baze pentru desfasurarea activitatilor voluntare de protectie a mediului.

ßi "bogatanii" vor ieftin la mare

Dar, dincolo de orice controale care vizeaza plajele, trebuie spus totusi ca Litoralul romanesc are destula trecere atat la turistii romani, cat si la straini. Mai mult, programul "O saptamana la mare", care se va incheia la 15 iunie, a fost destul de apreciat de romani.
"Daca in prima saptamana s-a inregistrat un procent mic, putin peste 50%, ca cerere, pentru perioada 1-15 iunie deja s-au ocupat 80% din locuri", ne-a declarat ieri Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei patronatelor din Turismul roma-nesc (FPTR). El ne-a mai spus ca, desi oferta a vizat in special oamenii cu venituri mici, au fost si persoane cu bani care "nu au scapat o asa oferta".
Trebuie spus ca pentru sase nopti de cazare, fara servicii de masa, turistii platesc 99 de lei la hotel de o stea, 119 lei la hotel de doua stele si 149 de lei la hotel de trei stele.