In asteptarea unor masuri active pentru "Cresterea competitivitatii sectoarelor agricole si forestiere", producatorii agricoli din Dolj se plang de greutatea cu care obtin sumele necesare cofinantarii pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Chiar daca in prezent nu exista nici o masura activa pentru accesarea unor finantari prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), lansarea acestora este o problema. "Deocamdata, nu exista nici o masura activa. Urmeaza sa fie lansate Masurile 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole) si 123 (Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere), precum si cea de-a doua sesiune pentru Masurile 112 (Instalarea tinerilor fermieri) si 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta)", a declarat Octavian Rudareanu, consilier Directia Promovare, Comunicare si Relatii Mass-Media din cadrul Centrului Regional 4 S-V Oltenia al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) - fosta Agentie SAPARD.

Viata la tara si investitiile in modernizarea fermelor, tentante

In asteptarea unor masuri active, la Conferintele de informare si consiliere ale fermierilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile prin APDRP si a subventiilor implementate prin APIA (organizate zilele acestea, la Melinesti, Bailesti si Segarcea), doljenii si-au manifestat preferintele pentru cateva dintre ele. "Masurile pentru care a existat cel mai mare interes au fost 112 (prin care tinerii care se instaleaza in mediul rural pot primi sprijin intre 10.000 si 25.000 de euro) si 121 (finanteaza proiecte intre 5.000 si 3.000.000 de euro)", a precizat Octavian Rudareanu. Concret, doljenii au fost tentati atat de investitii in infrastructura rurala, in achizitionarea de utilaje si echipamente agricole, infiintarea de plantatii pomicole, construirea si/sau modernizarea serelor (inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat) si a fermelor de animale, precum si de primele pentru instalarea intr-o exploatare agricola. De altfel, in cazul masurii 112, in prima sesiune, care s-a incheiat pe 27 martie, la nivelul judetului Dolj au fost depuse 18 proiecte conforme. Valoarea acestora se ridica la 207.000 euro.

Proiecte de peste 4,3 milioane de lei pentru fermele de semi-subzistenta

In prima sesiune, fermierii doljeni si-au manifestat un interes crescut si pentru Masura 141 (sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta), doljenii au depus 136 de proiecte, dintre care 135 eligibile. Pe aceasta Masura se acorda sprijin nerambursabil de 1.500 de euro/an/ferma de semisubzistenta, pentru o perioada de cinci ani. "Suma totala aferenta proiectelor depuse este de 4.351.267 de lei", a declarat Maria Lepadat, consilier principal in cadrul DADR (Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) Dolj.

Doljenii se plang ca obtin greu banii necesari cofinantarii

La intalnirile cu reprezentantii DADR, OJPDRP, OJCA si APIA, potentialii beneficiari au atras atentia asupra problemelor cu care se confrunta in accesarea fondurilor europene. "In urma discutiilor purtate au rezultat urmatoarele probleme: cofinantarea privata, lipsa de flexibilitate a institutiilor bancare in asigurarea cofinantarii si diseminarea informatiilor referitoare la conditiile de creditare bancara", a spus Octavian Rudareanu. La acestea s-a adaugat nivelul dobanzilor aferente creditelor acordate pentru fondurile pentru agricultura.