(continuare)

In spatele acestei povesti stralucitoare, insa, am gasit, cum spuneam, o femeie mai degraba trista. Doamna Bibiana Stanciulov, proprietarul brand-ului Topoloveni: "Ca marca protejata in Uniunea Europeana, am si niste drepturi. Toti s-au catarat pe brand-ul Topoloveni, cand a fost cazul, dar de sprijin nici vorba. Si macar de nu m-ar incurca! Acum am trecut de la productie la... procese, ca sa va dau un exemplu. O retea de supermarket-uri a scos pe piata un magiun de prune sub marca proprie, Sympathica, un fals, evident, ei proceseaza o pasta de prune. Pretul e derizoriu, ca sa ma injure lumea pe mine ca vand scump. Sigur ca pasta aia nu se compara cu magiunul nostru, dar, stiti, in vremuri de criza si in lipsa de informatie, mai usor dai 7 lei pe o prostie decat 22 de lei pe un produs autentic. Credeti ca ma protejeaza statul de concurenta neloiala? Nici vorba, trebuie sa ma apar eu, in instanta. Apoi, pentru o marca protejata, ar trebui sa mi se asigure cat mai multa materie prima romaneasca. Sigur ca nu-i asa, vin bulgarii sa-mi vanda prune de trei ori mai ieftin si eu ma lupt sa cumpar din Romania, in pierdere. Ca sa nu mai vorbesc de retele de distributie! Toate tarile isi promoveaza marcile protejate in Europa, noi nu si nu. Ati vazut prin supermarket-uri vreun stand care sa ma reprezinte? Se tot lauda ca avem stand de produse romanesti, dar eu nu exist acolo, desi sunt singurul produs traditional protejat ca marca in Europa. Vedeti vreo logica in asta? Stiu ca multora nu le convine, stiu ca deranjez industria conservelor, dar, asta e, n-am ce va face, sunt etalon, trebuie sa tineti cont si de mine!"
Anul 2012 nu a fost grozav nici pentru Topoloveni. Din motive gen seceta, criza ori imposibilitate de accesare a unor fonduri europene, borcanele cu delicatese s-au imputinat. Doar 300 de mii, de magiun, si 20 de mii din fiecare sortiment de dulceata, respectiv cam un sfert din capacitate. Cifra de afaceri 1,5 milioane de euro. Prioritati? Promovarea in afara spatiului comunitar, printr-un program initiat de Uniunea Europeana, in tari precum Elvetia, Finlanda si Japonia. Vise? "E visul vietii mele sa-mi deschid un magazin doar cu produsele noastre, sa scap de mafia supermarket-urilor", marturiseste Bibiana Stanciulov. Dezamagiri? "Da, uneori, din 2001 tot bag bani, sunt ingropata in credite, cam asta e ajutorul statului roman. Dar nu ma las! Seara, cand ma apuca tristetile, imi spun: stai, nu mai plange, ca, totusi, tu esti Stanciulov, ai indicatie geografica protejata!"
Jos palaria!, din partea noastra. Si ce daca?, dinspre statul roman.

Magiunul de Topoloveni

100% natural, fara conservanti, aditivi alimentari, E-uri sau zahar adaugat
Ingrediente. Un singur ingredient, prune proaspete romanesti, netratate chimic. Un kilogram de magiun se obtine din cinci kilograme de prune, din cel putin patru soiuri.
Metoda de preparare. Traditionala, atestata documentar din 1914. Pentru a pastra integral calitatile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune Topoloveni este preparat in cazane cu pereti dubli, sub temperatura controlata de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel incat sa se evapore toata apa. Datorita acestei metode de preparare, nu este nevoie de conservanti.
Continut: Fibre alimentare naturale, 27,97%; glucide, 54,6 g/100 g; fier, 6,09 mg/100 g; bor, 3,5 mg/100 g; potasiu, 825,5 mg/100 g; calciu, 38,30 mg/100 g; magneziu, 22,83 mg/100 g
Valoare energetica: 214 kcal/100 g
Indice glicemic: 39

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi

"Produsul nostru traditional, magiunul de prune, este obtinut din fruct integral. Sustinem acest produs care, in perioada de extrasezon al fructelor, este necesar. El contine, pe langa zaharuri naturale, si niste indulcitori mai speciali - sorbitol si xylito, tot naturali, dar care au pe jumatate calorii cat glucoza, fructoza sau zaharoza si au capacitatea de a preveni cariile dentare. Daca o pruna are, spre exemplu, o capacitate antioxidanta 1, magiunul are 5. Deci procesul acesta de fabricatie este atat de menajant incat nu distruge substantele biologic active din prune, iar pruna se gaseste in mod integral in acest produs. Pruna are fibre, bor, esential atat pentru sanatatea sistemului osos, dar si pentru sanatatea sistemului endocrin, in special pentru secretia de hormoni estrogeni, dar si testosteron. Pruna are seleniu, apoi o cantitate foarte mare de potasiu, astazi deficitar in alimentatia noastra si lipsa lui duce la boli cardiovasculare grave, in special la aritmii. Sper ca v-am convins ca acest produs merita sa fie promovat si, mai ales, mancat, pentru calitatile lui deosebite, pentru faptul ca este unul dintre foarte putinele alimente care pastreaza aproape integral calitatea unui fruct exceptional - pruna".