Desi exista o strategie de restructurare pentru perioada 2015-2030, care prevede economisirea annuala a doua milioane de tone echivalent petrol, iar la nivel national s-au creat institutii si agentii specializate in proiecte de eficienta energetica, societatile romanesti continua sa gestioneze prost energia. Potrivit lui Joseph Herzl, Team Leader al proiectului "Energy Efficiency at Local Level " (EELL), in Romania, consumul de energie pentru a fabrica un pix sau un stilou este de doua ori mai mare decit in tarile europene. Herzl este de parere ca romanii acorda foarte putina atentie la plata energiei si de aceea consumul nu este dramuit cum ar trebui. Din aceasta cauza, "in circa 90% din societatile romanesti nu exista nici o persoana responsabila cu eficienta energetica ", a declarat Herlz. Acest lucru nu face altceva decit sa ne mentina in postura de lideri la gestionarea proasta a energiei. In prezent, raportul dintre consumul total de energie primara si PIB-ul Romaniei este de peste doua ori mai mare decit media inregistrata in tarile vestice, potrivit datelor centralizate de Ministerul Economiei si Comertului.
In ceea ce priveste consumul anual de energie electrica pe cap de locuitor, in Romania, in anul 2001, s-a inregistrat o valoare de 2.404 kWh si se estimeaza o crestere a acestuia la circa 4.150 kWh/loc in anul 2015. Desi intensitatea energetica s-a redus in perioada 1989-2000 cu circa 40%, valorile inregistrate in prezent ramin relativ mari, in comparatie cu media europeana.

Necesar de investitii de opt miliarde de dolari

Potrivit strategiei nationale in domeniul eficientei energetice pentru perioada 2015-2030, Romania trebuie sa economiseasca, anual, doua milioane de tone, echivalent petrol (tep), astfel incit sa ajungem la o valoare cit mai apropiata a energointensivitatii fata de media tarilor europene. Astfel, pentru cresterea eficientei energetice, investitiile necesare in capacitatile consumatoare de energie existente se estimeaza la circa 7,5 miliarde de dolari. Pentru atingerea tintei propuse, jumatate din cresterea de eficienta energetica trebuie sa fie realizata in noile unitati consumatoare de energie, care se vor obtine in domeniul economic si social. Dar, pina a se ajunge la economisirea a doua milioane tep, este nevoie de mult mai multe proiecte de eficientizare, in general, ceea ce reprezinta sectorul rezidential, prin reabilitarea termica a cladirilor si cresterea eficientei sistemelor de incalzire a locuintelor, a instalatiilor de iluminat si a echipamentelor electrocasnice, in toate sectoarele economice.