Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva va organiza licitatii gratuite pentru proprietarii de padure in vederea valorificarii lemnului la un pret mai bun si a reducerii agresiunii asupra padurilor, se arata intr-un comunicat al regiei. Astfel, directorii si cei care conduc serviciile comerciale din ocoalele silvice vor anunta proprietarii de padure ca se vor organiza acest licitatii pentru ei, alaturi de licitatiile RNP, astfel incat lemnul din padurile private sa poata fi valorificat la aceeasi valoare ca lemnul din padurile de stat administrate de Romsilva.
Pana acum niciun proprietar de padure nu a fost amendat ca a recoltat lemn de pe proprietatea lui, fara ca acesta sa fie marcat sau sa fie cuprins in planul anual de recolta. Chiar daca au fost amendati de organul constatator, proprietarii vor primi in instanta doar un avertisment. Instanta da verdictul ca padurea este proprietatea omului - la fel ca o cultura de porumb sau grau - si face ce vrea cu ea. La nivel national sunt cel putin 400 de procese-verbale de amenda care se anuleaza in instanta si pentru care proprietarii primesc doar avertisment. Amenzile prevazute in legislatia silvica pentru taieri ilegale de arbori sunt intre doua si zece milioane de lei vechi pentru persoanele fizice, daca volumul furat este mai mic de contravaloarea a 5 m3 de lemn, iar daca o depaseste, reprezinta o infractiune si se sanctioneaza penal. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse intre 10 si 50 de milioane de lei si ajung pana la inchiderea definitiva a instalatiilor de debitare.
Potrivit Romsilva, in padurile de stat acest fenomen de defrisare este mai mic decat in padurile private si a scazut constant in ultimii ani. Potrivit RNP, cele mai mari ravagii asupra padurii au fost facute in anii 1997-1999 cand s-a atins apogeul din cauza unui vid legislativ in sectorul forestier. Directorul general al Romsilva considera ca, la ora actuala, administrarea padurii este acoperita in totalitate de legi, dar aplicarea lor lasa de dorit. De la 1 octombrie toate ocoalele silvice din Romania vor fi obligate sa utilizeze sistemul informatic de urmarire a masei lemnoase (SUMAL), care va permite cunoasterea intregului circuit al lemnului in timp real incepand de la padure, ocoale silvice, intermediari si pana la utilizatorii finali. Practic, in sistem va intra numai materialul lemnos care provine din paduri administrate si care a fost exploatat legal.
Estimarile autoritatilor arata ca in jur de 5.000-8.000 de agenti economici vor utiliza acest sistem, prima raportare a acestora urmand sa aiba loc pe
5 decembrie. Pentru primul semestru din 2008 datele Romsilva arata o cantitate de lemn recoltata ilegal de 33.869 m3. Romsilva administreaza la ora actuala 4 milioane de hectare de padure proprietate publica a statului si un milion de hectare din paduri private.