La licitatia desfasurata la sediul Primariei Targu Jiu, pentru vanzarea unui teren de 1,5 hectare situat pe Aleea Digului, in continuarea Pietei Centrale, au participat un investitor din Austria, un afacerist local, Mihai Birsescu, si o persoana fizica, Aurelian Vilceanu, proprietarul magazinelor "Papusica". Mihai Birsescu, care a fost cercetat penal pentru returnare ilegala de TVA, a castigat licitatia cu 22,5 miliarde de lei vechi.
Firma reprezentata de afaceristul Mihai Birsescu, SNOOKER CLUB SRL, a intrat in posesia terenului in suprafata de 1,5 hectare, dupa o licitatie in care acesta a urlat la toata lumea. Birsescu a fost insotit de doi avocati si de un partener de afaceri. De la inceput, omul de afaceri si avocatii lui au exercitat presiuni asupra comisiei de licitatie, pentru excluderea societatii ROM BLIE INTERNATIONAL din Bucuresti, pe motiv ca s-a inscris cu o ora si cateva minute dupa termenul-limita. Comisia a considerat ca aceasta situatie nu poate fi considerata un motiv de excludere de la licitatie si a decis acceptarea firmei din Bucuresti, reprezentanta investitorului austriac. "Interesul consiliului local este de a accepta cat mai multe oferte, pentru a obtine un pret cat mai bun", a spus Constantin Firta, presedintele Comisiei de licitatie.
Mihai Birsescu a tunat si a fulgerat impotriva comisiei si a cerut ca licitatia sa se desfasoare cu usile inchise: "Avem o contestatie depusa. Nu se respecta caietul de sarcini, pentru ca acolo se spune clar care este termenul-limita. Asa putem sa-l sunam si noi pe primar la ora opt si sa-l trezim. Sa participe la licitatie doar reprezentantii ofertantilor, si nu alte persoane".
In momentul deschiderii plicurilor cu documentele ofertantilor, Mihai Birsescu a reclamat ca plicul a fost deschis si ca semnatura nu-i apartine, existand posibilitatea sa-i fie sustrase acte pentru a fi exclus de la licitatie. Birsescu a fost invitat sa priveasca atent plicul si semnatura.
ROM BLIE s-a retras la cea de-a 33-a strigare
Licitatia a pornit de la suma de 525.000 de euro si s-a oprit la 634.237 de euro. Fiecare pas a insemnat o crestere cu 2.625 de euro de la suma de pornire, insemnand 0,5% din aceasta. Aurelian Valceanu s-a retras dupa pasul patru, timp in care s-a uitat mereu catre Mihai Birsescu, in cursa ramanand acesta si reprezentantii firmei ROM BLIE, care s-au retras la cea de-a 33-a strigare, astfel ca terenul a fost achizitionat de Mihai Birsescu, la suma de 634.237 de euro, aproximativ 22,5 miliarde de lei. Acesta va trebui sa achite banii in momentul semnarii contractului. La sfarsitul licitatiei, reprezentantii SNOOKER au jignit o ziarista prezenta in sala.
"Colaboram cu societati care efectueaza servicii pentru mai multe hypermarketuri, care pot sa vina si sa investeasca la Targu Jiu. Deja suntem in discutii cu trei firme mari, care vor sa investeasca in Targu Jiu", a spus Mihai Birsescu. In schimb, Monica Vremes, consiliera societatii ROM BLIE INTERNATIONAL, a spus ca municipiul Targu Jiu a pierdut oportunitatea realizarii unei investitii foarte mari: "A trecut un tren pe langa Targu Jiu si este pacat. Cu asemenea indivizii, care s-au manifestat intr-un mod agresiv, nu o sa reusiti niciodata sa iesiti din situatia in care va aflati. Am fost jigniti de atitudinea lui. Intentionam sa realizam o investitie mare aici, un proiect care va fi facut in alta parte, pentru ca nu o sa mai participam la nici o alta licitatie in Targu Jiu. Nu mai era rentabil pentru noi daca mergeam mai departe, pentru ca avem un plan de afaceri bine stabilit. O sa mergem mai departe in alte orase".
Mihai Birsescu, cercetat pentru tranzactii dubioase cu un imobil
Mihai Birsescu a fost cercetat, anul trecut, de Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, intr-un dosar penal privind returnarea ilegala de TVA. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar modul in care a fost solutionat dosarul nu se mai cunoaste. Un imobil situat pe strada Victoria din Targu Jiu, apartinand familiei Birsescu, a fost vandut succesiv prin mai multe firme in vederea incasarii de la stat a taxei pe valoare adaugata. Procurorii gorjeni au stabilit ca imobilul a fost vandut de patru ori, cu sume cuprinse intre 59 si 61 de miliarde de lei. Valoarea TVA obtinuta la fiecare tranzactie a fost de aproximativ noua miliarde de lei, prejudiciul total fiind de 36 de miliarde de lei, suma compensata cu datoriile pe care firmele intrate in afacere le aveau la stat. In acest dosar, Parchetul a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dumitru Udroiu, directorul de atunci al Directiei Finantelor Publice Gorj, care a avizat acordarea scutirilor la bugetul de stat.
Mihai Birsescu a detinut si o fabrica de alcool, care a fost inchisa din cauza ca nu detinea autorizatie de mediu.
Comisia de licitatie a fost schimbata
Comisia de licitatie a fost schimbata, dupa ce in urma cu o saptamana licitatia s-a amanat din cauza ca mai mult de jumatate din membrii comisiei, al carei presedinte era viceprimarul Gabriel Sanda, nu s-au prezentat. La licitatia de ieri, presedintele Comisiei a fost Constantin Firta, directorul Directiei de Patromoniu din cadrul Primariei Targu Jiu.