La licitatia pentru proiectarea Centrului Multifunctional Craiova nu vor putea participa firmele care deseneaza constructii de acest tip in orasele Vestului.

Daca la capitolul infrastructura stradala Craiova a scapat din ghearele societatilor care au carpit-o ani buni, la proiectare, functionarii din primarie au gasit o metoda pentru a inlatura concurenta, in special pe cea straina, din ce in ce mai prezenta in domeniu, gratie lucrarilor mai ieftine si de mai buna calitate. Recent, a fost publicat anuntul de participare la licitatia pentru elaborarea proiectului tehnic si a documentatiei pentru Centrul Multifunctional Craiova, o investitie careia administratia locala i-a atribuit un grad ridicat de importanta, considerand-o "proiect prioritar pentru Craiova, pentru dezvoltarea mediului de afaceri pe plan local, regional si transfrontalier". Prima dintre cerintele referitoare la capacitatea tehnica a ofertantilor este ca lista principalelor servicii pres-tate in ultimii trei ani sa contina "cel putin trei contracte de servicii prestate in cadrul unor proiecte finantate din fonduri nerambursabile". Cu alte cuvinte, proiectele de acest tip, adoptate de orase mari ale Europei de Vest si chiar premiate, nu sunt pe placul Primariei Craiova, fiindca nu au fost realizate din fonduri nerambursabile, astfel de alocatii nemaifiind acordate acolo de 20 de ani. Intrebati de ce au pus aceasta conditie, functionarii au spus ca proiectantul trebuie sa fie familiarizat cu solicitarile si impunerile din ghidul solicitantilor aferent programului de finantare respectiv, astfel incat lucrarea sa raspunda exigentelor expertului din cadrul programului etc.
"Altfel, exista chiar riscul ca proiectul sa fie elaborat degeaba. Din punct de vedere legal, autoritatea contractanta are dreptul de a impune o astfel de cerinta, intrucat valoarea proiectului este suportata si din fonduri nerambursabile", a precizat purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova, Carmen Licu. Dupa aceeasi logica ar putea fi triate si firmele care vor veni la licitatia pentru construirea pavilionului, estimat la 19 milioane de euro, dintre care peste sapte milioane de euro provin din fonduri nerambursabile.