Maine vom cunoaste agentii economici care vor inchiria plajele pe litoralul Marii Negre. Licitatia, la care participa 83 de firme, a inceput ieri la Constanta. Foarte important este faptul ca prin aceasta licitatie vor fi desemnati proprietarii plajelor pentru urmatorii zece ani. Mai trebuie stiut ca din 33 de sectoare, in care se imparte plaja litoralului romanesc, 5 nu au primit nici un fel de oferta, ele nefiind atractive din punct de vedere economic.
Tuzla, Mangalia, Olimp 1, Navodari 1 si Cap Aurora au ramas neacoperite, agentii economici considerand ca nu sunt atractive, ne-a declarat ieri Catalin Anton, purtatorul de cuvand al DADL Constanta. El a adaugat ca 83 de agenti economici si-au depus ofertele pentru 85% din sectoarele de plaja scoase la licitatie. DADL scoate la licitatie publica toate cele 33 de sectoare de plaja de pe litoralul romanesc, care urmeaza sa fie inchiriate pe o perioada de zece ani. Pentru licitatie, agentii economici au cumparat aproape 350 de caiete de sarcini, dar au fost depuse doar 83.
Trebuie spus ca DADL va retine o cota parte de 50% din sumele percepute, urmand ca restul de 50% sa se duca la bugetul de stat.
Ieri, in prima zi de organizare a licitatiei, au fost scoase pentru inchiriere sectoarele de plaja Navodari I - IV, Mamaia I-VIII.
Astazi, licitatia publica se va face pentru sectoarele de plaja Constanta I si II , Agigea, Eforie Nord I si II, Cordon Eforie Nord-Sud, Eforie Sud,Tuzla, Costinesti I si II, iar maine pentru Olimp I si II, Neptun I si II, Jupiter, Cap Auro-ra, Venus I si II, Cordon Venus - Saturn, Mangalia, 2 Mai.
Agentii economici care vor fi desemnati castigatori vor avea mai multe obligatii, printre care solicitarea unei autorizatii turistice pentru plaja, care face obiectul contractului de inchiriere. De asemenea, ei trebuie sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de plaja inchiriata, sa mentina in buna stare de functionare dotarile de pe plaja, inclusiv cele de agrement. Nu in ultimul rand, vor fi asigurate conditiile sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja.

Plaje cu dotari stricte

Printre conditiile impuse se afla si obligatia de a nu ridica pe plaja con-structii cu alte destinatii decat cele prevazute in ac-tele normative. Mai trebuie spus ca dotarile si con-structiile admise pe plaja sunt module de grupuri sanitare, numai in cazurile in care acestea nu se pot amplasa in zona limitrofa, dotari pentru agrement specific plajei, posturi de prim-ajutor si de salvare, precum si instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dusuri.
De asemenea, este interzis accesul persoanelor insotite de animale, circulatia si stationarea vehiculelor, cu exceptia celor care asigura interventii operative. In cazul nerespectarii acestor obligatii, agentii economici risca amenzi intre 10.000 si 20.000 RON.