Actionarii Bursei Monetare-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute fuziunea de principiu cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit presedintelui Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, preluat de Mediafax.
El a motivat aceasta decizie prin faptul ca "este mai bine sa existe un operator cu lichiditate ridicata, decat doua burse la care se inregistreaza rulaje reduse.
Dupa fuziune, lichiditatea s-ar putea dubla sau chiar tripla, pana la 40-50 de milioane de euro pe zi", a apreciat Ancuta. Potrivit oficialului BMFMS, decizia a fost adoptata, in unanimitate, in cadrul unei Adunarii Generale Extra-ordinare a Actionarilor.
La sfarsitul lunii trecute si actionarii BVB au aprobat aceasta operatiune. Fuziunea va fi prin absorbtie, societatea absorbanta fiind BVB.
Consiliile de administratie ale celor doi operatori de piata vor trebui sa aleaga o firma de consultanta si audit care sa realizeze un raport de evaluare a celor doua piete.
Pe baza raportului vor fi intocmite proiectele de fuziune, care vor fi supuse spre aprobare actionarilor.
De asemenea, va fi stabilit un raport de paritate pentru egalizarea detinerilor in cadrul celor doua burse.
Astfel, din numarul total de actiuni ale BMFMS, titlurile detinute de companiile de brokeraj se vor imparti in mod egal la cele 68 de societati actionare ale Bursa de Valori Bucuresti.
Brokerii care nu sunt actionari si la Sibiu vor cumpara titluri, iar cei care detin mai multe actiuni la BMFMS vor vinde. Actionarii BVB au participatii aproape egale, dar la Bursa din Sibiu detinerile variaza.
Bursa din Sibiu are 74 de actionari, dintre care 38 sunt SSIF, si un capital social de circa 500.000 de euro.
Anul trecut, in urma unei evaluari s-a determinat ca valoarea Bursei din Sibiu se ridica la 1,05 milioane de euro, iar Bursa de Valori Bucuresti a fost evaluata la 15,5-16 milioane de euro.