Guvernul a liberalizat recent pretul lemnului, indeplinind astfel o cerinta a Uniunii Europene. Reprezentantii Romsilva sustin ca liberalizarea va aduce pe termen mediu majorari de preturi la lemnul pentru mobila si ieftiniri ale masei lemnoase destinate celulozei si incalzirii gospodariilor.
Daca pentru acest an, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva nu mai planuieste nici o majorare a pretului de pornire pentru licitatiile de acest gen, nu acelasi lucru se poate spune despre anul viitor. Oficiali ai RNP Romsilva ne-au declarat ca acum, dupa liberalizare, fiecare directie silvica in parte „va determina propriul pret de incepere a licitatiilor“, in functie de cererea si oferta existente. Ei ne-au mai spus ca in acest an este „exclusa o scumpire a lemnului, dar despre anul viitor nu pot inca sa se pronunte“. Potrivit estimarilor Romsilva, dupa retrocedarea care se va face pe baza noilor legi ale proprietatii, Regia va mai avea in administrare doar 40% din fondul forestier national, ceea ce inseamna aproximativ 2,7 milioane de hectare. Restul de 60% va intra in proprietate privata.

Motivatia Executivului

Guvernul motiveaza liberalizarea pretului lemnului spunand ca aceasta masura era mai mult decat necesara dupa aparitia noilor legi ale proprietatii.
Potrivit estimarilor Executivului, aproximativ doua milioane de hectare de padure vor fi retrocedate in perioada imediat urmatoare. De aceea, dar si drept urmare a faptului ca „Romsilva trebuie sa valorifice aproximativ 40% din masa lemnoasa din padurile pe care le administreaza incepand cu 1 octombrie, este necesar ca anterior acestei date sa fie asigurata concurenta pe piata in conditiile legii“.

Ce spun patronatele din industria lemnului?

Ioan Sberea, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), a criticat graba cu care Guvernul a decis liberalizarea pretului lemnului spunand ca „trebuia sa astepte sa se faca intai retrocedarea“. Dar, pe de alta parte, Sberea a apreciat ca ar fi bine ca Romsilva „sa tina sub control preturile lemnului si dupa liberalizare“, iar majorarile preturilor de pornire a licitatiilor sa nu fie „exagerate“, asa cum au fost cele de anul trecut, cand multe firme de profil si-au inchis portile pentru totdeauna.
In acelasi timp, presedintele Asociatiei forestierilor a mai spus ca nu stie care vor fi efectele in pret ale liberalizarii, dar spera sa nu fie vorba despre scumpiri. El a precizat ca Romsilva ar trebui sa invete din lectia de anul trecut, cand a marit atat de mult preturile, incat pentru circa un milion de metri cubi de lemn, deja scos la licitatie, nu a mai gasit nici un cumparator.