Desi termenul pentru liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei era 11 aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a rezolvat aceasta etapa (a liberalizarii contului de capital) mai devreme.
Fara sa o spuna pe sleau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a confirmat, dar mai pe ocolite, ca accesul nerezidentilor la depozitele bancare a fost liberalizat inainte de data programata.
“S-a facut“, a spus guvernatorul, iar celor care nu sunt lamuriti pe deplin Isarescu le-a recomandat sa se uite in “Monitorul Oficial“... “Sa va uitati in 'Monitorul Oficial' peste o zi-doua“, a recomandat Isarescu jurnalistilor, dupa un simpozion privind centrul vechi financiar-bancar al Bucurestiului, organizat de BNR. De altfel, guvernatorul BNR a tot lasat sa se inteleaga, de ceva vreme incoace, ca masura in cauza ar putea fi luata fara un anunt public oficial. Motivul invocat: pentru a fi evitate atacurile speculative.
In pregatirea acestei noi etape, BNR a renuntat la interventiile in piata valutara, lasand ca cererea si oferta sa stabileasca cotatiile leu-euro si leu-dolar, tocmai pentru ca paritatea sa fie putin previzibila pentru eventualii speculatori. Initial, BNR stabilise 11 aprilie ca data pentru o noua etapa in liberalizarea contului de capital, cea a accesului nerezidentilor la depozitele in lei.