Ministerul Finantelor Publice a stabilit, printr-un ordin recent, o noua procedura de atribuire a codului de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Cu aceeasi ocazie a fost stabilita si procedura de modificare a domiciliului fiscal pentru asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si a modelului unor formulare, fiind deja publicate in "Monitorul Oficial" 744 din 31 august. Din acel moment, a fost abrogat ordinul ministrului Finantelor Publice privind procedura de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor fizice.
Noile reglementari au efecte in cazul a zeci de mii de persoane care activeaza in zona profesiilor liberale, inclusiv a jurnalistilor, artistilor plastici sau a actorilor, avocatilor, notarilor publici s.a. Noile prevederi legale se vor aplica persoanelor fizice care desfasoara in mod independent activitati economice autorizate sau exercita profesii libere, cu exceptia celor care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere. De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, codul de identificare fiscala atribuit contribuabililor este codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea ANAF, potrivit OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Daca un contribuabil desfasoara mai multe activitati autorizate sau activitatea se desfasoara in mai multe locuri, atribuirea codului de inregistrare fiscala se face numai pentru activitatea principala, la sediul principal de desfasurare a acesteia, celorlalte locatii, reprezentand sedii secundare, le sunt aplicabile dispozitiile aceleiasi ordonante. Codul de inregistrare fiscala este utilizat de contribuabilii in cauza doar in relatia cu organul fiscal competent si cu ceilalti contribuabili, si doar in legatura cu activitatea economica autorizata desfasurata sau cu profesia libera exercitata. De asemenea, data luarii in evidenta ca persoana impozabila in scopuri de TVA va ramane neschimbata, ori de cate ori contribuabilul isi schimba certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia situatiei in care este scos din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
Termen de eliberare, 15 zile
In functie de data la care au fost sau vor fi inregistrati, noile reglementari prevad proceduri diferite, in fapt logice si complementare. Astfel, cei care erau inregistrati pana la 1 septembrie au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare fiscala, dar si administratiile finantelor publice vor trebui sa-i instiinteze despre acest lucru, in scris, pe toti cei care intra sub incidenta noilor reglementari pana la 30 septembrie. Apoi, contribuabilul va depune la organul fiscal un dosar cu o serie de acte precizate in actul normativ. Daca nu se constata neconcordante, atunci solicitantului i se emite certificatul de inregistrare fiscala. In caz contrar solicitantul este invitat, printr-o notificare, la sediul organului fiscal, pentru lamuriri. Daca cel in cauza nu se prezinta in termen de 15 zile de la data comunicarii, atunci solicitarea se respinge, motivatia fiindu-i comunicata in scris. Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de 15 zile.
In cazul solicitantilor care solicita inregistrarea fiscala in perioada 1 septembrie-31 decembrie, inregistrarea fiscala se va realiza potrivit prevederilor legale in vigoare la data solicitarii inregistrarii. Contribuabilii care au calitatea de comerciant sunt obligati ca, in termen de 15 zile de la data primirii certificatului de inregistrare de Registrul Comertului, sa se prezinte la organul fiscal competent si sa solicite eliberarea codului de inregistrare fiscala, conform noii proceduri.