Mai e o luna pana la Sfantul Nicolae si putin mai mult pana la Craciun, astfel ca, in perioada urmatoare, cheltuielile craiovenilor vor creste, ca si nevoile de finantare. Drept urmare, ofertele bancare cu iz de sarbatoare nu au intarziat sa apara.
Prima unitate bancara ce a lansat oficial un produs special conceput pentru sarbatori este BCR, cu campania "BCR va pregateste de Sarbatori". Banca vine in intampinarea nevoilor de finantare ale clientilor prin dobanzi cu pana la doua procente mai mici pentru creditul de nevoi personale in lei (Divers Extra BCR) accesat in perioada 1 noiembrie 2006 - 30 ianuarie 2007.
Si CEC vine in intampinarea cheltuielilor mai mari din aceasta perioada. In perioada 15 noiembrie 2006 - 31 ianuarie 2007, creditul de nevoi personale de la CEC va putea fi accesat cu dobanzi cu pana la 3% mai mici si comisioane reduse pana la 0%. "Cu prilejul sarbatorilor de iarna, am lansat acest produs, ce implica niste costuri mai mici, pentru a veni in intampinarea nevoilor craiovenilor", a declarat Nicusor Stanciu, directorul CEC Dolj. Potrivit acestuia, CEC a lansat cu aceasta ocazie si un produs nou - Contul Privilegiu, care permite depuneri si retrageri din cont in orice moment. Dobanzile la depozite in acest caz variaza, in functie de nivelul contului (de anumite transe valorice), intre 4 si 7,5%.
Bancile sustin plata cu cardul
Cumpararea de produse in aceasta perioada este sustinuta si de alte banci. Alte oferte deja lansate sunt cele legate de plata cu cardul. Raiffesien Bank a lansat, de exemplu, la 1 noiembrie, campania promotionala "Castiga o excursie la Viena", in care persoanele ce platesc cu cardul in perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2006 pot castiga o excursie la Viena sau premii in bani.
In spiritul oferirii de cadouri pentru tranzactiile cu cardul se inscrie si BRD. "Posesorii de card Visa care il utilizeaza cel putin o data pentru cumparaturi, in perioada 1 noiembrie - 15 decembrie 2006, vor primi un card razuibil care le poate aduce 100 de euro", au declarat surse din BRD. Potrivit acestora, marele premiu este de 5.000 de euro.
Banca Transilvania incurajeaza utilizarea cardului de credit pentru plata la comercianti, prin lansarea campaniei "Ai card de la Banca Transilvania, poti castiga un autoturism Alfa Romeo", care se desfasoara in perioada 23 octombrie - 22 decembrie si care ofera clientilor bancii ce folosesc cardul de credit pentru achitarea de produse si servicii la comercianti posibilitatea de a castiga un autoturism.
Globurile se vand cu doua luni inainte de Craciun
Produsele financiar-bancare au fost lansate in contextul atmosferei de Craciun create artificial de comerciantii craioveni inca de acum. Noiembrie a venit atat cu vreme mohorata si frig, cat si cu globuri, ghirlande, suporturi pentru lumanarele, obiecte de decor si cate si mai cate frumuseti special concepute pentru a creiona spiritul Craciunului. De fapt, acestea si-au facut aparitia in marile magazine inca de acum doua saptamani, dar incepand din 1 noiembrie sunt prezente si in rafturile celorlalte unitati.
"Mi se pare putin cam prea devreme pentru globuri si beteala"
Strategia de marketing de a lansa sezonul de cumparaturi pentru sarbatorile de iarna la inceputul acestei luni (anul trecut a fost lansat in a doua jumatate a lui noiembrie) nu este insa inedita - la nivel international, toti comerciantii incearca sa creasca vanzarile prin crearea artificiala a atmosferei de sarbatoare cu mult inainte de inceperea sezonului. Totusi, consumatorii craioveni nu sunt deocamdata "educati" in spiritul unei astfel de campanii agresive. Scoaterea din timp la vanzare a accesoriilor pentru impodobirea bradului si amenajarea caselor creeaza controverse in randul lor. "Mi se pare putin cam prea devreme pentru globuri si beteala - se prelungeste prea mult perioada de dinainte de sarbatori. Magazinele pot insa sa le scoata si din iunie, ca nu cred ca se inghesuie lumea sa le cumpere atat de devreme", a declarat Marilena D., din Craiova, care considera ca aceste accesorii pentru Craciun trebuia sa apara in decembrie si nu acum.
Craiovenii, incantati de aparitia globurilor
Nu toti craiovenii impartasesc "nemultumirea", aparitia obiectelor de decor pentru sarbatorile de iarna fiind un lucru care-i incanta pe unii. "Se simte atmosfera de sarbatoare, ceea ce e extraordinar, mai ales ca vremea aduce a iarna", a fost de parere Dorina Popescu, o persoana care intentioneaza sa achizitioneze cat de curand cele necesare pentru Craciun.
De fapt, unii craioveni au inceput deja sa-si achizitioneze astfel de produse. "Nu am foarte mult timp la dispozitie pentru a cumpara cadouri si obiecte specifice, astfel ca le cumpar atunci cand pot. Aparitia lor nu poate decat sa ma bucure", a spus Maia Petrascu, din Craiova.