Datorita diferentei dintre dobanzile in lei si cele in alte valute, dupa ce moneda nationala va fi complet convertibila, suntem inclinati sa credem ca multi straini vor investi capital pentru a specula aceasta diferenta. Prin urmare, cererea mai mare pentru moneda nationala va determina o apreciere a acesteia.
"Va exista o presiune in directia aprecierii leului, dar aceasta va fi limitata", crede Mihaela Popescu, economist Unicredit. ßi Lucian Anghel, director executiv al Trezoreriei Bancii Comerciale Romane (BCR), spune ca, "in conditiile in care va exista un excedent de valuta, ne putem astepta la o tendinta de usoara apreciere a monedei nationale in raport cu euro".
Acesta nu exclude insa "perioade de volatilitate valutara importanta in piata locala, influentata inclusiv de evolutiile cotatiilor valutare din tarile din Europa Centrala si de Est". Pe de alta parte, analistul Florian Ibocor de la BRD considera ca prin convertibilitatea totala a leului nu se vor "genera decat efecte marginale asupra economiei in orizontul urmatoarelor 5-6 luni". Ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini, reprezentantii bancii centrale estimeaza o crestere a volatilitatii leului.
O serie de analisti straini sustin insa ca leul se va deprecia in lunile urmatoare, iar cursul de schimb in raport cu euro se va plasa la 3,5750 lei pana la sfarsitul anului, potrivit Mediafax.

Strainii nu vor da buzna pe piata de capital

"Activitatea de transfer de sume in euro in Romania si plasarea lor in lei in depozite la termen va fi din ce in ce mai putin profitabila", sustine reprezentanta Unicredit. ßi asta pentru ca se reduc diferentele dintre dobanzile la lei si cele la euro", explica Mihaela Popescu.
ßi oficialii BNR exclud ideea unor intrari masive de capital dupa ce strainii vor avea acces de la 1 septembrie la titluri de stat si la instrumente derivate.
Lucian Anghel de la BCR crede ca, "daca privim evolutiile similare inregistrate in tarile din Europa Centrala, putem considera ca investitorii de portofoliu vor incerca sa speculeze diferentialul de dobanda dintre moneda nationala si celelalte valute". Dar pentru ca exista "un trend ascendent al dobanzii bancilor centrale, se reduce diferentialul de dobanda si se sporeste riscul asumat de investitor prin plasarea fondurilor intr-o valuta locala", sustine Anghel. In plus, datorita faptului ca "fonduri externe importante exista in prezent in piata locala, este posibil ca pe termen foarte scurt sa nu asistam la noi intrari masive de capital", conchide reprezentantul BCR.